Guvernul britanic elaborase din 2001 un plan secret pentru înlăturarea lui Saddam Hussein

Un plan secret pentru organizarea unui complot intern în scopul înlăturării lui Saddam Hussein fusese elaborat de Guvernul britanic în 2001, cu doi ani înainte de intervenţia militară americano-britanică, dezvăluie cotidianul The Independent în ediţia electronică.

29 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic elaborase din 2001 un plan secret pentru înlăturarea lui Saddam Hussein

Guvernul britanic elaborase din 2001 un plan secret pentru înlăturarea lui Saddam Hussein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali britanici elaboraseră "contractul cu poporul irakian" ca modalitate de a le semnala disidenţilor irakieni că înlăturarea lui Saddam Hussein era susţinută de Marea Britanie.

Planul prevedea acordarea de ajutor, contracte în domeniul petrolului, anularea datoriilor, dacă dictatorul irakian ar fi fost înlăturat. Echipa fostului premier britanic Tony Blair considera că aceasta este o modalitate de stimulare a schimbării regimului irakian, înainte cu câteva luni de atentatele de la 11 septembrie 2001.

Documentul secret a fost finalizat pe 11 iunie 2001, fiind aprobat de membrii Guvernului britanic. Planul nu a fost publicat de comisia care anchetează circumstanţele participării Marii Britanii la războiul din Irak, dar o copie a fost obţinută de ziarul The Independent.

"Poporul irakian are dreptul să trăiască într-un stat de drept, fără acte de represiune, acte de tortură sau arestări arbitrare, are dreptul să se bucure de drepturile omului, de libertatea economică şi de prosperitate", afirma documentul britanic.

"Cei care doresc să promoveze schimbarea în Irak merită susţinerea noastră. Aşteptăm ziua când Irakul se va alătura comunităţii internaţionale", preciza documentul elaborat în 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici