Guvernul catalan a suspendat campania în vederea referendumului pentru independenţă

Guvernul catalan a suspendat, marţi, campania în vederea referendumului pentru independenţă convocat pentru 9 noiembrie, afirmându-şi însă "determinarea" de a-şi îndeplini promisiunea, după ce Curtea Constituţională a decis suspendarea consultării populare.

99 afișări
Imaginea articolului Guvernul catalan a suspendat campania în vederea referendumului pentru independenţă

Guvernul catalan a suspendat campania în vederea referendumului pentru independenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu-i putem acuza pe funcţionarii" locali, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Francesc Homs, asigurând, totodată, că guvernul "îşi menţine determinarea" de a continua demersurile cu privire la referendumul pentru independenţă.

"Ne aflăm într-un context în care nimic nu este încheiat. Există o procedură peste care nu se poate trece. Dar dorinţa noastră este să continuăm şi vom face în aşa fel încât să ne îndeplinim promisiunile, respectând legea", a afirmat purtătorul de cuvânt.

"Nu putem da un semn că am renunţat. Nu a fost anulată legea şi nici decretul", a adăugat el.

Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat luni efectele legii şi decretului catalan cu privire la referendumul asupra independenţei Cataloniei convocat la 9 noiembrie, acceptând recursul prezentat de Guvernul de la Madrid, care se opune acestui vot. Tribunalul constituţional spaniol urmează să se pronunţe asupra fondului în maximum cinci luni.

Aspiraţiile la independenţă au crescut în Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori situată în nord-estul Spaniei, după ce statutul său de autonomie a fost modificat în 2010 de Curtea Constituţională, care a retras recunoaşterea sa drept "naţiune".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici