Guvernul din Muntenegru recunoaşte independenţa Kosovo

Guvernul din Muntenegru a decis "în unanimitate" să recunoască independenţa Kosovo, a declarat joi seara ministrul muntenegrean al Afacerilor Externe, Milan Rocen.

45 afișări
Imaginea articolului Guvernul din Muntenegru recunoaşte independenţa Kosovo

Ministrul Afacerilor Externe din Muntenegru, Milan Rocen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul a decis în unanimitate să recunoască republica Kosovo", a declarat ministrul, la finalul reuniunii guvernamentale.

Podgoriţa a decis să facă acest pas în pofida apelurilor presante ale Serbiei din ultimele zile pentru a nu face acest lucru. Ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, a declarat la începutul săptămânii că recunoaşterea independenţei Kosovo de către Muntenegru ar echivala cu o "lovitură de cuţit în spate".

Serbia a cerut ambasadorului Muntenegrului la Belgrad să părăsească ţara, a declarat ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremici, pentru agenţia Tanjug.

"Guvernul Serbiei a decis să informeze Podgoriţa că prezenţa reprezentantului său oficial la Belgrad nu mai este binevenită", a declarat Jeremici.

Această decizie este "adecvată" în măsura în care "ţările din regiune au o responsabilitate specială pentru a menţine pacea şi stabilitatea în Balcani", a adăugat ministrul sârb.

Iniţiativa autorităţilor din Muntenegru a fost luată "sub presiunea celor ale căror idei şi analize" despre Kosovo "au fost învinse" miercuri, în cursul votului Adunării Generale a ONU, a continuat Jeremici.

Adunarea Generală a ONU a aprobat sesizarea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în privinţa legalităţii independenţei Kosovo, într-o rezoluţie adoptată miercuri, aşa cum a cerut Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici