Guvernul grec pierde majoritatea în Parlament pentru votul de încredere

Două deputate ale majorităţii socialiste din Grecia au anunţat că nu vor acorda vineri votul de încredere Guvernului grec, care pierde astfel majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300, a anunţat televiziunea publică Net.

368 afișări
Imaginea articolului Guvernul grec pierde majoritatea în Parlament pentru votul de încredere

Guvernul grec pierde majoritatea în Parlament pentru votul de încredere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul lui Georges Papandreou încă mai poate, teoretic, să câştige acest vot, în funcţie de numărul de deputaţi care vor participa la scrutin, dar supravieţuirea sa pare totuşi improbabilă.

Deputatele disidente protestează astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de ajutor, cerut de Papandreou, contestat de asemenea de cinci miniştri.

Un vot de încredere în Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru ştergerea parţială a datoriei, este prevăzut vineri.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei până când nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".

Conform mai multor surse, vistieria statului grec va fi goală până în decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici