Guvernul interimar kîrgîz negociază cu Washingtonul şi Moscova

Un emisar american urma să se întâlnească, miercuri, la Bişkek cu membri ai Guvernului provizoriu al Kîrgîzstanului, unde, săptămâna trecută au avut loc confruntări, în timpul cărora au fost ucise 84 de persoane.

16 afișări
Imaginea articolului Guvernul interimar kîrgîz negociază cu Washingtonul şi Moscova

Guvernul interimar kîrgîz negociază cu Washingtonul şi Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O delegaţie kîrgîză era aşteptată, tot miercuri, la Moscova.

Adjunctul secretarului de Stat american pentru Asia Centrală şi Meridională, Robert Blake, sosit miercuri dimineaţa la Bişkek, va avea multiple întâlniri, timp de două zile, cu premierul interimar, Rosa Otunbaieva, dar şi cu alţi miniştri şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Acesta intenţionează să se întâlnească şi cu emisarul Uniunii Europene şi cu cel al Kazahstanului, ţară care deţine în prezent preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

De asemenea, o delegaţie din cadrul Ministerului kîrgîz al Finanţelor s-a deplasat la Moscova, pentru a discuta, miercuri, despre acordarea unui ajutor umanitar rus acestei ţări din Asia Centrală, ale cărei vistierii sunt goale, potrivit Guvernului interimar, a anunţat agenţia Interfax.

Confruntările au izbucnit la 7 aprilie, la Bişkek, între mii de manifestanţi şi forţele de ordine, care au deschis focul împotriva mulţimii. Au fost ucise 84 de persoane, potrivit unui nou bilanţ oficial, anunţat miercuri.

Preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a părăsit capitala şi s-a refugiat în sudul ţării, opoziţia formând un Guvern provizoriu.

Washingtonul nu califică situaţia din Kîrgîzstan drept o lovitură de stat, anunţa Blake luni.

Statele Unite dispun în Kîrgîzstan de o bază aeriană foarte importantă pentru trupele sale staţionate în Afganistan. Guvernul provizoriu a dat asigurări că această bază va continua să funcţioneze.

La rândul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aprecia marţi că Kîrgîzstanul se află "în pragul unui război civil", într-o intervenţie în cadrul reuniunii asupra securităţii nucleare, la Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici