Guvernul irlandez va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Guvernul irlandez va menţine restricţiile pe piaţa muncii în cazul cetăţenilor din România şi Bulgaria, pentru o perioadă de alţi trei ani, ca urmare a creşterii rate şomajului în această ţară.

23 afișări
Imaginea articolului Guvernul irlandez va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Guvernul irlandez va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari (Imagine: Mediafax Foto)

Această măsură urmează a fi adoptată în pofida activităţii intense de lobby desfăşurată de guvernele român şi bulgar, potrivit cărora acţiunea este discriminatorie şi ameninţă să le confere statutul de membri UE de "rangul al doilea", relatează Irish Times, în ediţia electronică. De asemenea, Comisia Europeană a încurajat statele membre să elimine restricţiile de pe piaţa muncii impuse celor două state membre.

Guvernul irlandez a decis să impună restricţii pe o perioadă de doi ani în cazul cetăţenilor din România şi Bulgaria, când cele două ţări au aderat la UE, în ianuarie 2007. Conform legislaţiei europene, un guvern poate impune astfel de "restricţii de tranziţie" pe o perioadă totală de şapte ani. Astfel, Guvernul irlandez urmează să ia o decizie în acest sens în curând.

Un purtător de cuvânt al ambasadei României la Dublin a cofirmat faptul că a menţinut legătura cu Ministerul Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii, Mary Coughlan, în vederea eliminării acestor restricţii. "Sperăm într-o revizuire a actualului mecanism şi sperăm să fim trataţi ca alte ţări europene. Dacă nu este posibilă eliminarea completă a restricţiilor, sperăm într-o abordare mai flexibilă a problemei, în special dacă situaţia economică se îmbunătăţeşte", a declarat purtătorul de cuvânt.

Totuşi, surse din Guvernul irlandez susţin că aceste restricţii vor fi menţinute din cauza oportunităţilor reduse de angajare dar şi a numărului mare de cetăţeni din statele est-europene care locuiesc în această ţară.

Şi Comunitatea românilor din Irlanda au cerut schimbarea poziţiei Guvernului. Potrivit purtătoarei de cuvânt, Anca Lubu, cetăţenii români obţin greu permise de muncă din cauza duratei procesării lor, care poate fi şi de trei luni. "Foarte puţini angajaţi sunt dispuşi să aştepte atât de mult. Simţim că nu este corect şi că astfel se creează cetăţeni europeni de rangul al doilea. Ştiu că Irlanda se confruntă cu probleme financiare, dar aici este vorba despre egalitate şi tratarea corectă a cetăţenilor", a spus ea.

În perioada ianuarie 2007-octombrie 2008, un număr redus de permise au fost emise pentru cetăţenii români (241) şi bulgari (58).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici