Guvernul lui Taavi Roivas, cel mai tânăr premier din UE, a fost învestit de Parlamentul eston

Parlamentul eston a învestit oficial, miercuri, noul Guvern de centru-stânga al lui Taavi Roivas, devenit, la vârsta de 34 de ani, cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană.

99 afișări
Imaginea articolului Guvernul lui Taavi Roivas, cel mai tânăr premier din UE, a fost învestit de Parlamentul eston

Guvernul lui Taavi Roivas, cel mai tânăr premier din UE, a fost învestit de Parlamentul eston (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Roivas se află la conducerea unei noi coaliţii formate de formaţiunea sa de centru, Partidul Reformei, cu social-democraţii. Guvernul său îi succedă celui de centru-dreapta al veteranului Andrus Ansip, care a demisionat la 4 martie, după nouă ani petrecuţi în funcţia de prim-ministru.

"Coaliţia dintre Partidul Reformei şi Partidul Social-Democrat va obliga în mod sigur Guvernul să se aplece mai mult asupra problemelor sociale şi să aibă grijă de oameni", a declarat pentru AFP sociologul Juhan Kivirahk.

Unul dintre motivele demisiei lui Ansip, la un an de la alegerile legislative, a fost voinţa de a ameliora cota în scădere a partidului său", a explicat el.

Noul Guvern dispune de o majoritate parlamentară fragilă, de 52 de parlamentari din totalul de 101.

Anunţând la 14 martie nominalizarea lui Roivas, preşedintele eston Toomas Hendrik Ilves a declarat că aşteaptă ca Guvernul său să "dea dovadă de un dinamism social mai mare, cu dorinţa de a asculta toate părţile şi de a fi pregătit pentru compromisuri".

La fel ca Ansip, Taavi Roivas, ministru al Afacerilor Sociale în Guvernul în exerciţiu, este considerat un om de acţiune, plin de încredere în sine, cu o aplecare spre decizii îndrăzneţe.

Absolvent al facultăţii de gestiune şi marketing din cadrul Universităţii Tartu (sud), Roivas a lucrat în timpul studiilor timp de trei ani în funcţia de consilier al ministrului eston al Justiţiei, după care şi-a continuat cariera la Ministerul Populaţiei în 2003 şi 2004.

El a fost apoi primar într-un sector din Tallinn în 2004 şi 2005, după care s-a alăturat biroului premierului.

Estonia, ţară baltică având 1,3 milioane de locuitori, este membră a zonei euro din 2011. Fostă republică sovietică, ea are o minoritate rusă reprezentând un sfert din populaţie.

"Securitatea figurează bineînţeles printre priorităţile noastre", a declarat Roivas după nominalizare, într-un moment în care ţările baltice sunt preocupate de eventuale consecinţe ale crizei ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici