Guvernul Mirek Topolanek se va retrage înainte de încheierea preşedinţiei UE

Partidele care formează coaliţia de centru-dreapta din Cehia au stabilit retragerea de la putere înainte de încheierea preşedinţiei cehe a Uniunii Europene la 30 iunie, anunţă premierul Mirek Topolanek, citat de AFP.

3 afișări

"Guvernul va rămâne în funcţie în luna aprilie, dar nu mai mult de atât. Nu va rămâne până la încheierea preşedinţiei UE", a declarat Mirek Topolanek.

Cabinetul Topolanek va fi înlocuit cu un guvern de tranziţie care va conduce ţara până la alegerile programate la jumătatea lunii octombrie.

Noul guvern va fi alcătuit din 16 experţi - opt desemnaţi de cele trei partide din coaliţie şi alţi opt desemnaţi de principalul partid de opoziţie - CSSD (social-democrat), formaţiune aflată la originea moţiunii de cenzură care a condus la demiterea Cabinetului Topolanek.

"Se pare că putem ajunge la un acord în privinţa unui cabinet operaţional şi programului acestuia până la sfârşitul săptămânii. Cred că vom ajunge la un acord şi asupra persoanelor", a afirmat liderul CSSD, Jiri Paroubek.

Paroubek a precizat că din noul guvern vor face parte şi experţi în politică externă precum şi diplomaţi de carieră, în contextul în care Cehia deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici