Guvernul norvegian de centru-stânga şi-a prezentat demisia

Premierul laburist norvegian Jens Stoltenberg a prezentat luni demisia Guvernului de centru-stânga pe care îl conduce şi care va ceda locul unei coaliţii de dreapta din care fac parte conservatori şi, pentru prima dată, populişti.

102 afișări
Imaginea articolului Guvernul norvegian de centru-stânga şi-a prezentat demisia

Jens Stoltenberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am prezentat demisia Guvernului", a declarat Stoltenberg în urma unei scurte şedinţe extraordinare a Consiliului de Miniştri cu regele Harald al V-lea.

Aflată la putere din 2005, coaliţia de centru-stânga a fost învinsă în alegerile legislative de la 9 septembrie. Partidul Laburist este, în continuare, cea mai importantă formaţiune din ţară, dar a pierdut majoritatea de care dispunea împreună cu aliaţii săi, care au înregistrat un recul clar.

Stoltenberg a anunţat chiar în seara scrutinului că va prezenta în mod oficial demisia Guvernului după prezentarea proiectului legii bugetului pentru 2014 la 14 octombrie.

Premierul în exerciţiu a recomandat regelui, conform tradiţiei, să încredinţeze liderului opoziţiei de dreapta, conservatoarea Erna Solberg, sarcina de a forma un nou guvern.

Acesta va fi alcătuit din reprezentanţi ai conservatorilor şi populiştilor din cadrul Partidului Progresului (FrP), o formaţiune cantonată anterior în opoziţie, care promovează o politică restrictivă de migrare şi reduceri fiscale masive.

Minoritară în Parlament - un lucru obişnuit în Norvegia -, viitoarea coaliţie de dreapta a încheiat o alianţă mai mult sau mai puţin informală cu două partide de centru-dreapta, democrat-creştinii şi liberalii, în vederea doptării legilor.

Predarea ştafetei urmează să aibă loc miercuri, scrie presa norvegiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici