Guvernul scoţian vrea referendum pentru independenţă

Guvernul scoţian a făcut public proiectul de referendum privind independenţa, locuitorii fiind chemaţi să se pronunţe fie pentru acordarea de noi puteri Parlamentului scoţian, fie pentru independenţa totală faţă de Marea Britanie.

26 afișări
Imaginea articolului Guvernul scoţian vrea referendum pentru independenţă

Premierul scoţian Alex Salmond (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul scoţian, Alex Salmond, a prezentat acest proiect de lege privind referendumul drept o oportunitate pentru scoţieni să-şi exprime opinia în legătură cu viitorul acestei provincii istorice. Partidele de opoziţie au anunţat că vor vota împotriva acestui proiect, care urmează să fie supus unor consultări, relatează BBC News Online.

"Oamenii vor ca Parlamentul nostru să poată face mai mult, dezbaterea urmând să se concentreze acum asupra a cât de mult", a declarat Salmond.

Proiectul propune două întrebări, pe două buletine de vot separate. Participanţilor la referendum li se va cere, pe de o parte, să răspundă cu "da" sau "nu" la întrebarea dacă sunt de acord ca Parlamentului să-i fie transferate noi puteri.

Buletinele de vot oferă două alternative la această întrebare, una bazată pe opţiunea unui "transfer maxim", care acordă Parlamentului puteri de control asupra tuturor domeniilor, mai puţin asupra Apărării, Afacerilor Externe şi reglementărilor financiare, iar cealaltă bazată pe puteri mai limitate, potrivit soluţiei avansate de Comisia Calman.

Pe de altă parte, aceştia vor fi întrebaţi dacă "Puterile Parlamentului ar trebui să fie extinse în vederea obţinerii independenţei". Salmond a anunţat, într-o conferinţă la Edinburgh, cu ocazia lansării proiectului, că el va face campanie pentru ca scoţienii să răspundă afirmativ la ambele întrebări.

Liderul partidului Laburist scoţian, Iain Gray, a criticat proiectul afirmând că acesta nu este "nimic alteva decât un proiect al vanităţii" lui Salmond.

"Într-o perioadă în care Scoţia are nevoie de locuri de muncă şi relansare economică, acesta este doar un exerciţiu de consultare. Dacă Alex Salmond ar crede în legea lui, ar aduce-o în Parlament, dar ştie că va fi înfrânt", a continuat acesta.

Liderul Partidului Liberal Democrat scoţian, Tavish Scott, l-a acuzat pe premier că îşi stabileşte "greşit" priorităţile.

"Ca întotdeauna, SNP (partidul lui Salmond) pune politica naţionalismului îngust înaintea intereselor Scoţiei. Nu există o majoritate pentru un referendum în Parlament. Nu există susţinere în ţară pentru independenţă. Nu va avea loc nicio independenţă", a declarat acesta.

Liderul Partidului Conservator, Annabel Goldie, a declarat că Salmond ar trebui să "arunce acest proiect (...) şi să ajute ţara să facă faţă moştenirii lăsate de laburişti, criza datoriei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici