Gyurcsany a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Socialist ungar

Premierul ungar în exerciţiu, Ferenc Gyurcsany, şi-a prezentat sâmbătă demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Socialist, la o săptămână după ce îşi anunţase retragerea din funcţia de şef al guvernului.

21 afișări
Imaginea articolului Gyurcsany a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Socialist ungar

Gyurcsany a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Socialist ungar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gyurcsany a precizat că Partidul Socialist va alege un nou preşedinte la congresul de săptămâna viitoare.

Conducerea Partidului Socialist, de guvernământ, s-a reunit sâmbătă în încercarea de a desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, având în vedere două opţiuni nominalizarea fostului ministru al Finanţelor Lajos Bokros sau a directorului Electrolux, Janos Takacs. Susţinătorii lui Takacs se pronunţă în favoarea convocării de alegeri anticipate în cazul în care acesta nu va fi nominalizat.

Mai mulţi lideri socialişti au declarat vineri dimineaţă că partidul este decis să nominalizeze un candidat. Conducerea partidului l-a propus pe Takacs, însă biroul executiv al partidului liberal de opoziţie SZDSZ a respins propunerea, exprimându-şi însă sprijinul pentru Bokros.

Bokros a anunţat însă sâmbătă că nu acceptă o eventuală nominalizare pentru conducerea guvernului. Fost ministru socialist, Bokros, al cărui nume este asociat cu măsurile de austeritate de la jumătatea anilor '90, se află pe primul loc al listei pentru alegerile europarlamentare a Forumului Democratic, de opoziţie, şi a fost iniţial propunerea acestei formaţiuni pentru funcţia de prim-ministru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici