H5N1 poate infecta omul mult mai uşor, în urma unor mutaţii

Virusul H5N1 al gripei aviare a suferit mutaţii şi se poate transmite mult mai uşor la om, deşi nu s-a transformat încă într-o tulpină pandemică, au declarat o serie de experţi, citaţi de Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului H5N1 poate infecta omul mult mai uşor, în urma unor mutaţii

H5N1 poate infecta omul mult mai uşor, în urma unor mutaţii

Modificările sunt îngrijorătoare, a declarat medicul Yoshihiro Kawaoka, din cadrul Universităţii din Wisconsin-Madison. "Am identificat o modificare specifică ce ar putea facilita dezvoltarea gripei aviare pe tractul respirator superior al omului", a declarat Kawaoka, unul dintre autorii acestui studiu.

"Virusurile care circulă în Africa şi Europa sunt cele mai pasibile de a deveni virusuri umane", a precizat Kawaoka.

Mostre recente prelevate de la păsări infectate din Africa şi Europa arată că toate erau purtătoare ale virusului care a suferit mutaţii, se arată în raportul prezentat în publicaţia PLoS Pathogens.

"Nu vreau să provoc panică în rândul populaţiei, deoarece ei nu pot face prea multe. În acelaşi timp însă este important ca experţii să înţeleagă ce se petrece", a declarat cercetătorul într-un interviu telefonic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici