Hamas acceptă o încetare a focului timp de cinci ore în Fâşia Gaza

Mişcarea islamistă Hamas a afirmat joi că acceptă o încetare a focului temporară, cerută de ONU din motive umanitare şi anunţată anterior de armata israeliană.

104 afișări
Imaginea articolului Hamas acceptă o încetare a focului timp de cinci ore în Fâşia Gaza

Hamas acceptă o încetare a focului timp de cinci ore în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mişcarea şi-a dat acordul pentru o încetare a focului timp de cinci ore" începând de joi, ora 10.00 (10.00, ora României), a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zukhri, potrivit unui comunicat.

Astfel, "facţiunile palestiniene au acceptat propunerea Naţiunilor Unite" cu privire la această măsură, a adăugat el.

Încetarea focului "este în interesul tuturor cetăţenilor din Fâşia Gaza, deoarece ei pot merge la spital, obţine îngrijiri medicale sau hrană", a declarat miercuri dimineaţa coordonatorul ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, Robert Serry Moyen, la postul de televiziune israelian Channel Two.

Anterior, armata israeliană a anunţat că va înceta joi, timp de cinci ore, bombardamentele în Fâşia Gaza, un "armistiţiu umanitar" care va permite locuitorilor să se aprovizioneze, potrivit unui comunicat publicat miercuri seara.

Armata va "facilita o fereastră umanitară mâine, joi, 17 iulie. În intervalul orar 10.00-15.00 (10.00-15.00, ora României) Tsahal (armata) va înceta activităţile sale operaţionale în Fâşia Gaza şi va opri tirurile", informează comunicatul.

Această decizie a fost luată în urma unor negocieri cu reprezentanţi ai ONU, precizează sursa citată.

Totuşi, Israelul a avertizat că dacă "Hamas sau alte organizaţii teroriste vor profita de această fereastră umanitară (pentru a ataca), armata va răspunde cu fermitate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici