Hamas dispune de o forţă de câteva mii de combatanţi în faţa ofensivei israeliene

Hamas dispune de câteva mii de combatanţi în faţa ofensivei terestre a Israelului, armamentul acestora fiind suplimentat din stocurile abandonate de gruparea rivală Fatah, îndepărtată în urma confruntărilor de anul trecut din regiune.

30 afișări
Imaginea articolului Hamas dispune de o forţă de câteva mii de combatanţi în faţa ofensivei israeliene

Hamas dispune de o forţă de câteva mii de combatanţi în faţa ofensivei israeliene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia islamistă a recuperat de asemenea armament uşor şi muniţie de fabricaţie americană, potrivit unui raport referitor la livrările unui stat occidental către Hamas.

Potrivit aceluiaşi raport al Institutului pentru politica Orientului Mijlociu din Washington, Hamas a achiziţionat de asemenea rachete antitanc şi a aplicat tactica utilizată de Hezbollah în timpul războiului din vara lui 2006 din Liban, în special minarea drumurilor şi tacticile de gherilă.

Principalul armament folosit împotriva Israelului rămân rachetele de tip Qassam şi Grad, de fabricaţie chineză. Mii de astfel de dispozitive au fost trase împotriva Israelului de la preluarea puterii de către Hamas în Fâşia Gaza în iunie 2007, motivul actualei ofensive israeliene în acest teritoriu.

De la începutul operaţiunii, la 27 decembrie, peste 500 de rachete au fost lansate de Hamas în sudul Israelului, împotriva unor localităţi printre care Ashdod, situată la 30 de kilometri de frontieră şi Ashkelon, la 13 kilometri nord de Fâşia Gaza.

Şeful serviciilor speciale din cadrul Shin Beth, Yuval Diskin, a avertizat săptămâna aceasta Cabinetul că Hamas dispune de rachete cu o rază de acţiune de 40 de kilometri.

Potrivit militarilor israelieni, componentele necesare pentru asamblarea a sute de dispozitive de acest tip au fost introduse în Fâşia Gaza prin tunelurile de contrabandă cu Egiptul - dintre care multe au fost distruse săptămâna aceasta de aviaţia israeliană.

Hamas dispune de circa 13.000 de combatanţi, potrivit experţilor israelieni, printre care un comando de elită format dintr-o mie de persoane, brigăzile Ezzedin al-Qassam.

"Forţele Hamas au fost antrenate în Iran şi de Hezbollah în străinătate. Acestea sunt bine organizate dar nu au încă experienţă reală", a precizat Efraim Inbar, director al Centrului pentru studii strategice Begin-Sadate din cadrul Universităţii Bar-Ilan.

Citeşte şi:

Trupele israeliene au intrat în Fâşia Gaza

Un număr de 25 de rachete au fost lansate asupra Israelului de sâmbătă seară

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici