Hamas neagă că ar accepta în anumite condiţii o propunere a UE pentru un armistiţiu

Hamas a dezminţit joi că ar accepta în anumite condiţii propunerile formulate de Uniunea Europeană în vederea unui armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza, atribuind unui "fals comunicat" declaraţiile în acest sens ale unuia dintre purtătorii săi de cuvânt.

13 afișări
Imaginea articolului Hamas neagă că ar accepta în anumite condiţii o propunere a UE pentru un armistiţiu

Hamas acceptă condiţionat o propunere a UE pentru armistiţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un fals comunicat lipsit de orice adevăr. Acesta a fost propagat de părţi ostile pentru a genera îndoieli asupra poziţiei Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste, Fawzi Barhoum.

"Nu am făcut nici o declaraţie pe această temă", a adăugat el.

În comunicatul respectiv, difuzat de site-ul de Internet al Hamas, Barhoum afirma: mişcarea "acceptă această iniţiativă cu condiţia ca agresiunea (israeliană) să înceteze, ca blocada să fie ridicată, toate punctele de trecere să fie deschise şi să obţinem garanţii internaţionale că ocupantul nu va reîncepe acest război terorist".

"Acordul de armistiţiu trebie să constituie un acord global care să includă un armistiţiu, ridicarea blocadei şi repunerea în funcţiune a tuturor punctelor de trecere", adăuga Barhoum, potrivit acestui comunicat.

Miniştrii de Externe ai celor 27 de state UE, sau reprezentanţii lor, au făcut apel, într-un text difuzat în urma unei reuniuni la Paris, la un "armistiţiu imediat şi permanent" care să permită o "acţiune umanitară imediată" pentru populaţia din Fâşia Gaza, precum şi redeschiderea punctelor de trecere din acest teritoriu spre Egipt şi Israel.

O încetare a luptelor "trebuie să permită deschiderea perenă şi normală a tuturor punctelor de trecere" spre Fâşia Gaza, subliniază declaraţia, exprimând disponibilitatea UE de a facilita acest obiectiv.

Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să trimită la Rafah misiunea sa de observatori pentru a permite redeschiderea acestei frontiere, în legătură cu Egiptul, Autoritatea Palestiniană şi Israelul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici