Hamas nu mai recunoaşte statutul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene

Mandatul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene expiră vineri, însă acesta nu intenţionează să se retragă din funcţie, în timp ce Hamas susţine că nu îi mai recunoaşte acest statut, relatează Jerusalem Post în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Hamas nu mai recunoaşte statutul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene

Hamas nu mai recunoaşte statutul lui Mahmoud Abbas de preşedinte al Autorităţii Palestiniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apropiaţii preşedintelui au susţinut că Abbas nu intenţionează să renunţe la putere, în viitorul apropiat, menţionând că potrivit Legii fundamentale are dreptul să continue în această funcţie încă un an. Mahmoud Abbas a fost ales preşedinte, în ianuarie 2005, pentru un mandat de patru ani.

 

Oficialii Hamas au declarat că începând de vineri nu vor mai recunoaşte statului lui Abbas ca preşedinte al Autorităţii Palestiniene. Aceştia au adăugat însă că nu îi vor cere acum să-şi dea demisia "din cauza războiului" din Fâşia Gaza.

Premierul Autorităţii Palestiniene, Salaam Fayad, a precizat joi că legea prevede organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative simultane. În condiţiile în care alegerile legislative se vor organiza în ianuarie 2010, Abbas are dreptul să rămână la putere pentru încă un an, a menţionat Fayad.

"Ultima zi a mandatului lui Abbas a fost joi", a declarat Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei Hamas în Fâşia Gaza, Mushir al-Masri, a declarat că Abbas va pierde din credibilitate din cauza refuzului său de a renunţa la putere. "Nu are dreptul de a se pronunţa în numele poporului", a menţionat al-Masri. "Se află la putere numai din cauză că este susţinut de israelieni şi americani".

Potrivit Constituţiei palestiniene, preşedintele Consiliului legislativ palestinian (PLC) va deveni preşedinte în exerciţiu al Autorităţii pentru o perioadă de 60 de zile, după care sunt organizate alegeri prezidenţiale. Actualul preşedinte al PLC, Abdel Aziz Dweik, execută în Israel o pedeapsă de 36 de luni pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă. Adjunctul său, Ahmed Bahar, care face parte de asemenea din Hamas, se află în Fâşia Gaza. Anumiţi purtători de cuvânt ai Hamas au menţionat în ultimele săptămâni că unul din cei doi va deveni, la 9 ianuarie, preşedintele în exerciţiu al Autorităţii Palestiniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici