Hamid Karzai: Afganistanul are dreptul de a distruge "repere ale teroriştilor" din Pakistan

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a avertizat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că ţara sa are "dreptul de a distruge repere ale teroriştilor" situate în Pakistan, în numele "legitimei apărări".

8 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai: Afganistanul are dreptul de a distruge "repere ale teroriştilor" din Pakistan

Hamid Karzai: Afganistanul are dreptul de a distruge "repere ale teroriştilor" din Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În numele legitimei apărări, Afganistanul are dreptul de a distruge repere ale teroriştilor de cealaltă parte a frontierei", a afirmat Hamid Karzai.

"Când ei traversează frontiera din Pakistan pentru a veni să atace şi să ucidă forţele de securitate afgane şi soldaţii coaliţiei, acest lucru ne dă dreptul să facem la fel", a adăugat preşedintele afgan.

"Îi vom urmări şi vom răzbuna tot răul pe care l-au făcut în Afganistan în ultimii ani", a precizat el.

Aceasta este una dintre cele mai dure declaraţii ale preşedintelui afgan, care a acuzat adesea Islamabadul că nu depune suficiente eforturi pentru a împiedica talibanii afgani şi combatanţii al-Qaida să treacă în Afganistan.

La rândul său, Pakistanul acuză Kabulul şi forţele internaţionale că nu sunt în măsură să învingă talibanii din Afganistan şi că se află la originea pezenţei lor pe teritoriul pakistanez şi a violenţelor din Pakistan.

"Când Baitullah Mehsud anunţă că se va deplasa în Afganistan şi va declanşa jihadul (războiul sfânt), înseamnă că linia Durand nu mai există", a subliniat preşedintele afgan, referindu-se la frontiera care separă Afganistanul şi Pakistanul.

"Baitullah Mehsud trebuie să ştie că îl vom urmări până în casa lui. Guvernul Pakistanului trebuie să ştie de asemenea acest lucru", a adăugat acesta.

Mehsud conduce mişcarea talibanilor pakistanezi şi este considerat de Washington drept liderul al-Qaida din Pakistan. El a demarat negocieri de pace cu noul Guvern de la Islamabad, avertizând însă că îşi va continua lupta în Afganistan.

Relaţiile dintre SUA şi Pakistan s-au tensionat recent, după atacuri aeriene americane împotriva insurgenţilor de pe teritoriul pakistanez, care au provocat moartea a 11 soldaţi, potrivit Islamabadului.

Zona tribală pakistaneză, aflată la frontiera cu Afganistanul, se confruntă cu o sporire a violenţelor după ce sute de combatanţi islamişti care au legături cu al-Qaida şi talibanii, înlăturaţi din Afganistan, s-au refugiat acolo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici