Hamid Karzai vrea retragerea unor talibani de pe lista ONU cu terorişti

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, încearcă să obţină retragerea foştilor oficiali talibani de pe lista teroriştilor, întocmită de ONU, a anunţat duminică seara Washington Post.

11 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai vrea retragerea unor talibani de pe lista ONU cu terorişti

Hamid Karzai vrea retragerea unor talibani de pe lista ONU cu terorişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficial, Guvernul afgan a impus condiţii prealabile pentru toate negocierile de pace cu insurgenţii, cerându-le să renunţe le violenţă, să accepte Constituţia şi să pună capăt relaţiilor cu "grupările teroriste internaţionale".

Dar potrivit cotidianului, care citează un oficial afgan neidentificat, politica mâinii întinse talibanilor s-a accelerat recent odată cu intenţia preşedintelui Karzai de a ajunge la un acord politic în conflictul care durează deja de aproape nouă ani.

Statele Unite îl susţin în acest demers.

Deschiderea "diplomatică" faţă de talibani întâmpină însă rezistenţă din partea oficialilor ONU, care cer mai multe dovezi că talibanii respectivi au renunţat la violenţă.

Marţi, Richard Holbrooke, trimis special al preşedintelui Barack Obama în Afganistan şi Pakistan, a mers la New York pentru a se întâlni cu oficiali din cadrul ONU în scopul de a-i convinge să avanseze în procesul de reducere a listelor cu terorişti, adaugă cotidianul.

Statele Unite se opun totuşi retragerii de pe această listă a unor combatanţi talibani consideraţi cei mai violenţi, între care liderul lor, Mohammad Omar.

Richard Holbrooke ar vrea să ajungă la un acord privind retragerea unor oficiali talibani cunoscuţi "reformaţi" înaintea conferinţei de la Kabul din această lună, destinată garantării stabilităţii în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici