Haos după o operaţiune eşuată de prindere a fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev

Forţele speciale au luat cu asalt reşedinţa fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, acuzat de corupţie, însă susţinătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-şi îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împuşcat mortal în cursul confruntărilor violente.

2874 afișări
Imaginea articolului Haos după o operaţiune eşuată de prindere a fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev

Haos după o operaţiune eşuată de prindere a fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev

Potrivit informaţiilor disponibile, Atambaiev este în continuare la reşedinţa sa, aflată la marginea capitalei Kîrgîzstanului, Bişkek, relatează postul BBC News.

Autorităţile au transmis că forţele speciale înarmate "doar cu gloanţe de cauciuc" au efectuat miercuri "o operaţiune specială pentru a-l prinde" pe fostul preşedinte, însă susţinătorii lui Atambaiev au tras cu muniţie de război în trupele kirghize.

Ministerul Sănătăţii de la Bişkek a comunicat că 36 de persoane au fost rănite în confruntări, inclusiv câţiva membri ai forţelor de securitate. Un militar a decedat în urma rănilor primite.

Un reprezentant al fostului preşedinte a declarat că mai mulţi membri ai forţelor speciale au fost capturaţi de susţinătorii lui Atambaiev, lucru negat de autorităţi, informează agenţia Tass.

Forţele de securitate s-au regrupat în apropierea reşedinţei lui Atambaiev, fiind indicii că va urma un nou raid.

Atambaiev a fost preşedinte al ţării între 2011 şi 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliaţii săi, însă relaţiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.

În iunie, autorităţile de la Bişkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupţie. Fostul preşedinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliţiei de a se prezenta la audieri, susţinând că este persecutat din motive politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici