Hashim Thaci acuză Belgradul că "inspiră violenţa" în Kosovo

Premierul kosovar Hashim Thaci a acuzat luni autorităţile de la Belgrad că "inspiră violenţa" în regiune, în urma confruntărilor între sârbii din Kosovo şi forţele internaţionale soldate cu zeci de răniţi.

8 afișări
Imaginea articolului Hashim Thaci acuză Belgradul că "inspiră violenţa" în Kosovo

Hashim Thaci acuză Belgradul că "inspiră violenţa" în Kosovo (Imagine: Mediafax Foto)

"Este regretabil că Guvernul sârb nu a învăţat nici o lecţie din trecut", a declarat Thaci la Priştina. "Consideră că îşi pot realiza obiectivele din trecut inspirând violenţa în noul Kosovo", a afirmat acesta.

Thaci a comentat violenţele care au survenit luni între poliţie şi Misiunea ONU (MINUK), forţa NATO (KFOR) şi sârbii din Kosovska Mitroviţa, în nordul Kosovo.

Sârbii din Kosovo şi Belgradul nu recunosc independenţa proclamată la 17 februarie de către liderii albanezi din teritoriu, cu sprijinul principalelor state occidentale, şi consideră în continuare Kosovo drept o provincie a Serbiei.

Poliţia ONU şi KFOR au intervenit în partea de nord a Kosovska Mitroviţa, locuită în majoritate de sârbi, pentru a evacua două tribunale ale ONU ocupate de sârbi vineri, cerând ca acestea să fie plasate sub autoritatea Belgradului.

Violenţele care au urmat au provocat rănirea a 160 de persoane. Şaizeci şi trei de poliţişti ONU au fost uşor răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei kosovare. Statul Major de la Paris a precizat că 20 de militari francezi din cadrul KFOR au fost răniţi. De asemenea, circa 80 de sârbi au fost răniţi.

În timpul violenţelor, forţele internaţionale au deschis focul ca răspuns la tirurile acestora, a precizat Statul Major francez.

Thaci s-a declarat dezolat de faptul că sârbii din Kosovo "continuă să se lase manipulaţi de Belgrad".

"Le cer liderilor de la Belgrad să facă apel la sârbi să fie calmi şi rezonabili. Nu există loc pentru violenţă în noul stat Kosovo, nu este nevoie de acţiuni precum cele care au avut loc astăzi (luni) la Mitroviţa", precizat premierul kosovar.

El a cerut "tuturor cetăţenilor Kosovo, în special sârbilor, să se abţină de la violenţe şi provocări şi să aibă încredere în instituţiile legitime din Kosovo".

"Situaţia este în prezent complet sub control", a subliniat Thaci. "Nu va exista nici un compromis cu grupurile de hoţi", a avertizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici