Hassan Rohani recunoaşte că mai sunt multe de făcut în privinţa drepturilor femeilor

Preşedintele iranian Hassan Rohani a recunoscut că sunt multe "deficienţe în privinţa drepturilor femeilor", care nu trebuie considerate drept cetăţeni de mâna a doua, într-un discurs rostit duminică, de Ziua Naţională a Femeii.

112 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani recunoaşte că mai sunt multe de făcut în privinţa drepturilor femeilor

Hassan Rohani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Rohani, ales în iunie 2013 cu susţinerea reformatorilor şi moderaţilor, promovează o deschidere politică, socială şi culturală mai mare a Iranului, criticat periodic de organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului de discriminarea femeilor.

"În prezent, femeile beneficiază de numeroase drepturi, dar există încă deficienţe în ceea ce priveşte drepturile femeilor şi egalitatea între sexe", a declarat preşedintele în faţa reprezentantelor "elitei feminine" a ţării, potrivit presei care a aplaudat călduros discursul său.

Ziua femeii este sărbătorită în Iran în ziua aniversării Fatimei, fiica profetului.

"Nedreptatea şi violenţa împotriva femeilor trebuie să înceteze", a pledat el. "Potrivit regulilor islamice, bărbatul nu este primul sex şi femeia al doilea, (...) femeile sunt alături de bărbaţi şi amândoi sunt egali".

La scurt timp, ghidul suprem ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat că a aprobat graţierea sau comutarea pedepselor unui grup de femei încarcerate, în urma unei solicitări a şefului justiţiei. El a precizat, într-un mesaj publicat pe site-ul său de Internet, că infracţiunile nu erau grave.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, femeile sunt victimele a numeroase discriminări în lege şi în practică, mai ales în materie de căsătorie, divorţ şi moştenire.

O femeie nu poate părăsi ţara singură fără permisiunea scrisă a unui membru de sex masculin din familia sa şi, potrivit legii islamice în vigoare în ţară, mărturia unei femei în faţa tribunalului echivalează cu jumătate din cea a unui bărbat.

Rohani, cleric, a asigurat că nu se poate "marginaliza jumătate din societate", subliniind că Iranul nu are "nevoie să urmeze modelul Occidentului pentru femeile iraniene".

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a fost criticată de oficialii conservatori pentru că s-a întâlnit cu militanţii în cadrul vizitei sale la Teheran la 8 martie, care marchează Ziua Internaţională a Femeii.

Narghess Mohammadi, avocată şi fostă directoare a Cercului de apărători ai drepturilor omului creat de laureata premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi, şi mama lui Sattar Beheshti, un blogger iranian decedat în închisoare la sfârşitul lui 2012, face parte dintre invitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici