Hillary Clinton a fost externată, după patru zile de spitalizare - FOTO, VIDEO

Secretarul de Stat american Hillary Clinton, spitalizată începând de duminică în vederea tratării unui cheag de sânge la nivelul capului, a părăsit spitalul presbiterian din New York miercuri, făcându-şi prima apariţie publică de aproape o lună.

462 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton a fost externată, după patru zile de spitalizare - FOTO, VIDEO

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Secretarul de Stat Hillary Clinton a părăsit spitalul în această (miercuri) seara. Echipa medicală care a urmărit-o a spus că înregistrează progrese din toate punctele de vedere şi este încrezătoare în faptul că se va reface complet", a anunţat Philippe Reines, consilierul lui Clinton, într-un comunicat.

Departamentul de Stat nu a oferit precizări în legătură cu data la care secretarul de Stat va putea să îşi reia activitatea. Ea urmează să predea ştafeta succesorului său, John Kerry, în câteva săptămâni.

Postul de televiziune CNN a difuzat miercuri după-amiaza imagini cu Clinton, care purta ochelari de culoare închisă, părăsind spitalul, însoţită de soţul său, Bill şi fiica sa Chelsea. Aceasta este prima apariţie publică a lui Clinton de la 7 decembrie şi până în prezent.

"Ea vorbeşte frecvent la telefon cu colaboratorii săi, este destul de activă, la telefon, cu noi", a declarat anterior Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Clinton era tratată pentru un cheag de sânge localizat între creier şi craniu. I-au fost administraţi anticoagulanţi în vederea dizolvării acestui cheag.

Departamentul de Stat a comunicat, în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, despre starea de sănătate a secretarului de Stat, dar fără să îndepărteze, totuşi, întrebări cu privire la o absenţă inedită şi atât de lungă. Medicii prevăd o refacere completă.

Philippe Reines a anunţat, mai întâi, la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un "virus gastric" care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. O săptămână mai târziu, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medici ai lui Clinton au dezvăluit o "comoţie cerebrală" după un "leşin" cauzat de o "deshidratare puternică".

Un cheag de sânge a fost descoperit într-o venă, între creier şi craniu, în spatele urechii drepte, cu ocazia unui examen de control, duminică.

"Sunt fericită că mama mea poate să părăsească spitalul şi să se întoarcă acasă. Sunt şi mai fericită că medicii ei prevăd o refacere completă", a scris Chelsea Clinton într-un mesaj postat pe contul său de Twitter (@ChelseaClinton).

Atât Hillary Clinton, cât şi familia sa, "vor să salute medicii şi infirmierele pentru îngrijirile excelente pe care le-a primit", a subliniat Reines.

Problemele sale de sănătate au împiedicat-o să fie audiată, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, pe tema atentatului asupra Consulatului Statelor Unite de la Benghazi, comis la 11 septembrie.

Hillary Clinton, femeia cea mai admirată de către americani, potrivit unui sondaj publicat la începutul săptămânii, a suferit deja o flebită, în 1998, pe când soţul său, Bill Clinton, era preşedinte.

Clinton este, potrivit unei mărturisiri pe care a făcut-o în urmă cu câteva luni, "epuizată" de ritmul pe care şi l-a impus în ultimii patru ani, în care a acumulat aproximativ 400 de zile de călătorie. Cu un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul absolut în rândul secretarilor de Stat americani, în acest domeniu.

Clinton, o fostă senatoare a statului New York, face naveta între acest oraş şi Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici