Hillary Clinton îşi anulează turneul în Africa şi la Abu Dhabi din motive de sănătate

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi-a anulat, din cauza gastroenteritei, călătoria prevăzută în această săptămână în Maroc, unde ar fi trebuit să participe la o reuniune privind Siria, apoi în Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

199 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton îşi anulează turneul în Africa şi la Abu Dhabi din motive de sănătate

Hillary Clinton îşi anulează turneul în Africa şi la Abu Dhabi din motive de sănătate (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

Şefa diplomaţiei americane nu va merge, aşa cum era prevăzut, miercuri, la Marrakech pentru o reuniune internaţională Prietenii poporului sirian, nici la Tunis în ziua următoare şi nici la Abu Dhabi, vineri, a anunţat, luni seara, într-un mesaj electronic consilierul şi purtătorul de cuvânt al lui Clinton, Philippe Reines.

"Având în vedere că nu s-a recuperat încă, rămânem aici în această săptămână în loc să mergem în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, aşa cum era prevăzut", a scris Reines.

Consilierul a anunţat duminică seara că secretarul de State a fost infectată cu "virusul gastroenteritei", ceea ce a obligat-o într-o primă fază să amâne de luni pentru marţi plecarea din Washington către Marrakech.

În absenţa lui Clinton, cel care va merge la reuniune va fi secretarul de Stat adjunct William Burns, a precizat Reines.

Cea de-a patra întâlnire a Prietenilor poporului sirian, grupare care reuneşte circa 100 de ţări, trebuie să decidă o creştere a ajutorului pentru Coaliţia opoziţiei siriene şi deplina sa recunoaştere politică, în special de către Statele Unite.

În Maroc, Clinton ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu regele Mohammed VI pentru a discuta pe tema unor dosare bilaterale şi regionale.

Ea urma să meargă la 13 decembrie în Tunisia, afectată de conflicte sociale şi politice generate de dezamăgirile primei revoluţii a Primăverii Arabe. Un apel la grevă generală în Tunisia a fost lansat pentru 13 decembrie.

Şefa diplomaţiei americane ar fi trebuit să îşi încheie turneul în ţările arabe, cu o reuniune la 14 decembrie la Abu Dhabi a Forumului global de luptă împotriva terorismului (FGLT), o grupare creată în septembrie 2011 şi animată de Departamentul de Stat.

Clinton, în vârstă de 65 de ani, care deţine recordul în materie de călătorii şi ţări vizitate de un secretar de Stat, va părăsi postul în ianuarie, după patru ani la conducerea principalei reţele diplomatice a lumii şi în serviciul preşedintelui Barack Obama.

Având în vedere popularitatea ei internaţională şi în Statele Unite, presa americană speculează pe tema candidaturii ei la alegerile prezidenţiale din 2016. Dar soţia fostului preşedinte Bill Clinton asigură că "se opreşte cu politica" pentru a se întoarce la o "viaţă privată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici