Hillary Clinton, nominalizată ca secretar de Stat după 27 noiembrie

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, o va numi pe senatorul Hillary Clinton în funcţia de secretar de Stat după Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day), sărbătorită în acest an la 27 noiembrie, au declarat pentru CNN trei consilieri ai echipei de tranziţie a noului preşedinte.

15 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton, nominalizată ca secretar de Stat după 27 noiembrie

Hillary Clinton, nominalizată ca secretar de Stat după 27 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un important consilier al lui Clinton, Philippe Reines, a reiterat că "pentru orice speculaţie despre Cabinet sau alte numiri în cadrul administraţie trebuie întrebată echipa de tranziţie a preşedintelui ales, Barack Obama".

Potrivit CNN, Obama primeşte consiliere pe teme de politică externă de la republicanul Brent Scowcroft, care a fost consilier pentru securitate naţională în primul mandat al lui George W. Bush.

Două surse familiare cu acest subiect, au confirmat pentru CNN că Obama discuta la telefon cu Scowcroft chiar şi înainte să candideze la preşedinţie, iar dialogul cu acesta a continuat în ultimele zile, când preşedintele ales îşi formează echipa de guvernare.

Scowcroft este un apropiat al secretarului american al Apărării, Robert Gates, despre care s-a speculat că ar putea rămâne în administraţia Obama, cel puţin pentru o perioadă interimară.

Un consilier al lui Obama a declarat că preşedintele ales "respectă şi admiră abordarea bipartidă şi pragmatică în politica externă a generalului Scowcroft", adăugând că acesta "va continua dialogul cu generalul Scowcroft, ca şi cu alţi republicani-cheie". Scowcroft, care se opune războiului din Irak, este un critic dur al abordării actualei administraţii americane.

Peste jumătate dintre persoanele nominalizate de echipa de tranziţie a lui Obama au legături cu fosta administraţie Clinton, subliniază CNN, menţionându-i în special, în afară de senatorul Hillary Clinton, pe secretarul general al Casei Albe Rahm Emanuel, Eric Holder, propus ca secretar al Justiţiei şi Peter Orszag, propus la Biroul pentru Buget şi Administraţie. Această situaţie ridică semne de întrebare în rândul republicanilor asupra schimbării promise de Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici