Hillary Clinton: SUA nu au în vedere nici o acţiune militară împotriva Iranului

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat că ţara sa nu are în vedere nici o acţiune militară împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear, într-un interviu televizat, difuzat miercuri.

18 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton: SUA nu au în vedere nici o acţiune militară împotriva Iranului

Hillary Clinton: SUA nu au în vedere nici o acţiune militară împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că nu vrem ca Iranul să devină o putere militară, dar nu avem în vedere altceva în afară de sancţiuni", a spus ea, la postul de televiziune prin satelit Al-Arabiya.

"Încercăm să schimbăm comportamentul iranian şi comunitatea internaţională încearcă, unită, să trimită Iranului mesajul că este timpul să îşi clarifice intenţiile", a subliniat Clinton.

"Vrem să încercăm să obţinem sancţiunile cele mai severe posibil (împotriva Iranului) în Consiliul de Securitate al ONU (...), în principal pentru a-i influenţa deciziile", a adăugat ea, în acest interviu dat la Jeddah (Arabia Saudită), marţi, la sfârşitul unui turneu în Golf.

Occidentalii se tem că Teheranul doreşte să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, în pofida dezminţirilor Iranului.

În privinţa refuzului Israelului de a exclude opţiunea militară, Clinton a declarat că "mai multe ţări din regiune sunt foarte îngrijorate de acţiunile Iranului". "Şi unii cred că trebuie să facă ceva pentru a se proteja", a spus ea.

În acelaşi timp, Washingtonul crede "că abordarea cea mai bună este de a coopera în cadrul comunităţii internaţionale în vederea unor sancţiuni, a unui maximum de presiune asupra iranienilor şi pentru a încerca toate metodele posibile pentru a schimba modul lor de a gândi", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Dar şeful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, nu a exclus opţiunea militară împotriva Iranului, în declaraţiile sale de marţi de la Amman.

"Prioritatea preşedintelui Obama şi a administraţiei sale este dialogul, menţinând însă toate opţiunile pe masă", a spus el. "Când spun toate opţiunile sunt pe masă, acest lucru include posibile opţiuni militare", a adăugat Mullen.

Clinton a afirmat că opţiunea privilegiată este cea a sancţiunilor severe împotriva corpului de elită al Gardienilor Revoluţiei din Iran, adăugând că este "încă posibil să încercăm să convingem Iranul să nu încerce să dezvolte arme nucleare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici