Hong Kong: Jimmy Lai, magnatul media, a fost condamnat la 69 de luni de închisoare pentru fraudă

Un tribunal din Hong Kong l-a condamnat sâmbătă pe mogulul media Jimmy Lai la cinci ani şi nouă luni de închisoare pentru fraudă, în cel mai recent demers legal împotriva magnatului pro-democraţie, scrie CNN.

409 afișări
Imaginea articolului Hong Kong: Jimmy Lai, magnatul media, a fost condamnat la 69 de luni de închisoare pentru fraudă

Hong Kong: Jimmy Lai, magnatul media, a fost condamnat la 69 de luni de închisoare pentru fraudă

Lai a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor contractului de închiriere pentru sediul sediului ziarului său, care în prezent nu mai apare, Apple Daily, după ce a ascuns activitatea unei firme de consultanţă care furniza servicii de secretariat corporativ.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Lai a fost amendat cu 2 milioane de dolari din Hong Kong (257.000 de dolari) şi nu mai poate fi director de companie timp de opt ani.

Wong Wai Keung, directorul administrativ al companiei mamă a Apple Daily, Next Digital, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

În octombrie, Lai şi Wong au fost condamnaţi de aceeaşi instanţă pentru fraudă. Ambii au pledat nevinovaţi.

Lai, care se află în arest preventiv de aproape doi ani, va fi judecat şi în temeiul legii extinse a securităţii naţionale din Hong Kong.

De când legea securităţii a fost impusă de Beijing în 2020, ca răspuns la protestele antiguvernamentale masive, autorităţile au luat măsuri drastice împotriva disidenţei.

Activişti, protestatari şi jurnalişti au fost încarceraţi, societatea civilă a fost paralizată, iar o serie de instituţii de presă independente au fost închise.

Lai, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai mediatizaţi critici ai Beijingului şi riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă sub acuzaţia de complicitate cu forţe străine. El se confruntă, de asemenea, cu o acuzaţie în temeiul unei legi din epoca colonială şi a fost condamnat la 13 luni de închisoare în 2021 pentru participarea la un protest neautorizat.

Apple Daily s-a numărat printre ziarele forţate să se închidă de la punerea în aplicare a legii, după ce poliţia a efectuat o descindere în redacţie şi autorităţile i-au îngheţat activele.

Guvernul din Hong Kong a negat în mod repetat criticile potrivit cărora legea a înăbuşit libertăţile, susţinând în schimb că a restabilit ordinea în oraş după protestele din 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici