Hugo Chavez cere lumii să "respecte Iranul"

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez a declarat că există persoane care încearcă să "mineze fortăreaţa revoluţiei iraniene" şi a cerut lumii să "respecte Iranul", potrivit alocuţiunii sale televizate de duminică.

25 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez cere lumii să "respecte Iranul"

Hugo Chavez cere lumii să "respecte Iranul" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul emisiunii "Alo, Presidente", Chavez şi-a exprimat sprijinul faţă de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, reales pentru un al doilea mandat la 12 iunie în urma unui scrutin contestat. "Victoria lui Ahmadinejad a fost un triumf pe toată linia", a apreciat acesta.

"Îl salutăm pe Mahmoud Ahmadinejad, marele preşedinte al Iranului, şi pe ayatollahul Ali Khamenei (Ghidul suprem al Republicii Islamice Iran - n. red.) şi poporul iranian", a declarat Chavez.

"Cerem lumnii să respecte Iranul, întrucât unii încearcă să mineze fortăreaţa revoluţiei iraniene", a continuat preşedintele venezuelan, fără a preciza la cine se referă.

"Încearcă să ştirbească triumful lui Ahmadinejad şi astfel să slăbească Guvernul şi revoluţia islamică, dar ştiu că nu vor reuşi acest lucru", a insistat Chavez.

De la alegerile prezidenţiale, urmate de acuzaţii de fraudă din partea contracandidaţilor lui Ahmadinejad şi de reprimarea violentă a manifestaţiilor, Chavez l-a asigurat în mod repetat pe liderul iranian de sprijinul său.

În cursul săptămânii trecute, el a declarat că a discutat la telefon cu omologul său iranian pentru a-şi exprima solidaritatea, iar Ministerul venezuelan de Externe a condamnat într-un comunicat "campania feroce şi nefondată de discreditare care a fost declanşată din străinătate împotriva instituţiilor" iraniene.

Mai multe state occidentale au criticat reprimarea violentă a manifestaţiilor împotriva puterii iraniene şi au cerut reevaluarea rezultatelor alegerilor, conform solicitărilor opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici