Hugo Chavez îl expulzează pe ambasadorul american la Caracas

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat joi că a ordonat expulzarea în decurs de 72 de ore a ambasadorului american la Caracas, în semn de solidaritate faţă de Bolivia, care l-a expulzat pe reprezentantul american la La Paz.

23 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez îl expulzează pe ambasadorul american la Caracas

Hugo Chavez îl expulzează pe ambasadorul american la Caracas (Imagine: Mediafax Foto)

"Din acest moment, ambasadorul yankeu la Caracas are 72 de ore să părăsească Venezuela, în semn de solidaritate cu Bolivia", a declarat în cadrul unei adunări la Puerto Cabello, la 120 de kilometri de Caracas.

Chavez şi-a exprimat solidaritatea faţă de omologul său bolivian, aliat şi prieten, Evo Morales, care l-a expulzat miercuri pe ambasadorul american la La Paz, acuzându-l că alimentează divizarea şi separatismul în Bolivia.

Ca răspuns, Statele Unite au decis joi să-l expulzeze pe ambasadorul Boliviei la Washington.

Expulzarea ambasadorului american la Caracas intervine la câteva ore după ce Chavez a denunţat o tentativă de lovitură de stat împotriva sa, precizând că ţara sa este victima unui nou atac imperialist, făcând referire la Statele Unite.

Chavez i-a cerut consilierului său, Nicolas Maduro, să ordone imediat chemarea la Caracas a ambasadorului venezuelean la Washington.

În plus, Chavez a ameninţat că va întrerupe furnizarea de petrol către Satele Unite, principalul client al Venezuelei, în cazul în care Washingtonul agresează Guvernul venezuelean. În cazul unei agresiuni americane, a spus el, nu va mai exista petrol pentru poporul american.

De asemenea, preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, a mai afirmat că prezenţa celor două bombardiere ruse în Venezuela reprezintă un "avertisment" la adresa Statelor Unite.

Chavez a mai avertizat administraţia americană împotriva majorării preţului petrolului, în cazul escaladării violenţelor. "Această măsură ar putea determina să fie pace în Venezuela (...) Dacă s-ar întâmpla ceva grav şi nu vom mai putea produce cele trei milioane de barili, zilnic, preţul petrolului ar putea ajunge până la 200 de dolari", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici