Human Rights Watch cere sprijinirea progreselor democratice ale "Primăverii Arabe"

Organizaţia Human Rights Watch a cerut duminică membrilor comunităţii internaţionale să susţină progresele democratice ale "Primăverii Arabe" împotriva regimurilor autoritare, care beneficiază adesea de bunăvoinţa occidentalilor.

88 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch cere sprijinirea progreselor democratice ale "Primăverii Arabe"

Human Rights Watch cere sprijinirea progreselor democratice ale "Primăverii Arabe" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei care au luat calea Primăverii Arabe trebuie să aibă un sprijin internaţional ferm pentru a-şi realiza drepturile şi a construi democraţii autentice", afirmă directorul HRW, Kenneth Roth, în raportul anual al acestei organizaţii.

Acest raport al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York a fost prezentat la Cairo, cu trei zile înainte de prima aniversare a începutului revoltei care l-a determnat pe Hosni Mubarak să renunţe la putere.

Revoltele care au bulversat această parte a lumii sunt în centrul acestui raport de 676 de pagini, care examinează situaţia în 90 de ţări de pe întreaga planetă.

HRW le cere în special occidentalilor să întoarcă definitiv pagina "excepţiei arabe" vizând să justifice sprijinul pentru regimuri autoritare în numele stabilităţii Orientului Mijlociu, al luptei contra islamismului sau a terorismului, sau chiar pentru securitatea aprovizionărilor petroliere.

Organizaţia subliniază ritmul lent cu care Statele Unite şi Uniunea Europeană au făcut presiune asupra lui Hosni Mubarak şi absenţa unei "presiuni reale" a occidentalilor pentru a împiedica Bahrainul să reprime mişcarea de contestare.

"Occidentalii sunt încă pe cale să se adapteze la schimbările istorice" din lumea arabă, relevă raportul.

HRW îşi exprimă de asemenea îngrijorarea faţă de sprijinul Chinei şi Rusiei, în ONU, pentru regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în faţa revoltei unei mari părţi a poporului său.

Ea critică de asemenea reticenţele unor ţări democratice ca Brazilia, India sau Africa de Sud în ceea ce priveşte sprijinirea democraţiei în lume.

Raportul avertizează cu privire la caracterul fragil al progreselor realizate în ţările arabe unde revoltele au înlăturat de la putere dictatori.

"Guvernele de tranziţie din Tunisia, Libia şi Egipt trebuie să fie ajutate pentru a-şi revizui legile represive şi a reconstrui instituţii pe care autocraţii le-au lăsat în mod deliberat slabe şi subdezvoltate, în particular în domeniul justiţiei", apreciază HRW.

Raportul cere de asemenea sfârşitul climatului de impunitate pentru oficialii şi membrii forţelor de securitate, pentru a evita "tentaţia de a recurge la abuzuri, la violenţă şi corupţie".

În faţa progreselor islamiştilor în aceste ţări, comunitatea internaţională "trebuie să recunoască faptul că islamul politic poate reprezenta preferinţa majorităţii".

HRW cere însă "Guvernelor islamiste să respecte obligaţiile internaţionale privind drepturile omului", în special drepturile femeilor şi ale minorităţilor religioase.

Raportul mai subliniază că repercusiunile Primăverii Arabe "au fost resimţite în toată lumea".

De acum, "liderii din China, Zimbabwe, Coreea de Nord, Etiopia, Vietnam sau Uzbekistan par să trăiască cu teama că poporul le-ar putea înlătura Guvernele autoritare".

Raportul menţionează de asemenea încălcarea legilor de război în Afganistan şi Libia, condiţiile deţinuţilor din Eritreea şi Vietnam, sau reprimarea disidenţilor în China şi Cuba.

Statele occidentale sunt de asemenea criticate pentru tratamentul rezervat imigranţilor în Europa sau pentru detenţiile fără proces în Statele Unite.

Dar HRW salută şi progrese, precum adoptarea unui tratat internaţional pentru protecţia drepturilor muncitorilor domestici, marea majoritate femei şi adesea fete, o populaţie deosebit de vulnerabilă la abuzuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici