Human Rights Watch denunţă o politică de execuţii sumare din partea regimului lui Bashar al-Assad

Forţele regimului lui Bashar al-Assad şi miliţiile care îi sunt loiale au efectuat peste 100 de execuţii sumare în ultimele săptămâni în Siria, denunţă organizaţia nonguvernamentală (ONG) pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat luni.

165 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch denunţă o politică de execuţii sumare din partea regimului lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul are la bază mărturii ale unor martori despre fapte petrecute în provinciile Homs (centru) şi Idleb (nord-vest) culese în mod direct de către HRW, care precizează că a primit informaţii despre numeroase alte cazuri, neverificate.

Incidentele relatate în detaliu de HRW privesc cel puţin 85 de civili, şi anume 25 de bărbaţi împuşcaţi în cursul unor percheziţii pe 3 martie la Homs, alţi 13 bărbaţi ucişi în Moscheea Bilal la 11 martie, în Idleb, şi alte cel puţin 47 de persoane, în special femei şi copii, ucişi pe 11 şi 12 martie în mai multe cartiere din Homs.

Raportul citează mărturia unui locuitor din cartierul Baba Amr, potrivit căruia la 2 martie nişte militari au obligat patru bărbaţi să iasă din casa vecinilor săi şi i-au ucis cu lovituri de cuţit sub privirile rudelor acestora. Ulterior, militarii au deschis focul împotriva locuinţei sale, ucigându-i fratele.

HRW relatează de asemenea execuţiile sumare a cel puţin 16 combatanţi rebeli, împuşcaţi de la distanţă mică după ce au fost capturaţi sau răniţi, şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de "o politică, oficială sau nu, de a nu lua prizonieri".

"Într-o încercare disperată de a zdrobi revolta, forţele siriene au executat oameni cu sânge rece, atât civili, cât şi combatanţi rebeli", denunţă Ole Solvang, un cercetător HRW. "O fac în plină zi, în faţa unor martori, evident fără să le pese că vor fi nevoiţi să dea socoteală într-o zi pentru crimele lor", a adăugat el.

Dreptul internaţional "interzice fără ambiguitate execuţiile sumare", iar "uciderea deliberată a unui militar rănit sau capturat constituie o crimă de război", subliniază HRW, reclamând Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga să se sesizeze.

"Forţele de securitate vor înceta execuţiile doar dacă vor resimţi că vor trebui să răspundă pentru actele lor", a insistat Solvang. "Consiliul de Securitate (al ONU) trebuie să transmită acest mesaj", a insistat cercetătorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici