Identitatea autorului informaţiilor care au dus la atacarea Irakului, dezvăluită de CBS

Un disident irakian este autorul acuzaţiei că regimul Saddam Hussein deţinea arme biologice, motiv invocat de administraţia George W. Bush pentru invadarea Irakului în 2003, relatează postul de televiziune CBS, citat de Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului Identitatea autorului informaţiilor care au dus la atacarea Irakului, dezvăluită de CBS

Identitatea autorului informaţiilor care au dus la atacarea Irakului, dezvăluită de CBS

Potrivit CBS, Rafid Ahmed Alwan pretindea că este inginer chimist, dar s-a dovedit a fi un hoţ şi un student mediocru.

Ajuns la un centru de refugiaţi din Germania, Alwan a acţionat astfel încât să i se aprobe cerere de azil.

"Pentru a-şi susţine cererea de azil şi a-i conferi importanţă, el le-a spus oficialilor că este inginer chimist care s-a ocupat de un centru la Djerf al Nadaf, unde erau fabricate arme biologice", potrivit emisiunii "60 de minute".

Preşedintele american George W. Bush şi mai mulţi oficiali americani de rang înalt au declarat că Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă care ameninţau securitatea Statelor Unite.

În urma intervenţiei din 2003, Statele Unite nu au descoperit însă astfel de arme, iar ceea ce trebuia să fie o operaţiune de scurtă durată în Irak s-a prelungit pentru cinci ani, conflict soldat cu moartea a peste 3.800 de militari americani şi a zeci de mii de irakieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici