Igor Dodon convoacă referendum pentru introducerea Istoriei Moldovei şi sporirea puterilor prezidenţiale

Preşedintele moldovean Igor Dodon a semnat un decret de iniţierea unui referendum consultativ pe tema a patru subiecte, inclusiv introducerea instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei şi lărgirea prerogativelor prezidenţiale, relatează site-ul Radio Europa Liberă.

1342 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon convoacă referendum pentru introducerea Istoriei Moldovei şi sporirea puterilor prezidenţiale

Igor Dodon convoacă referendum pentru introducerea Istoriei Moldovei şi sporirea puterilor prezidenţiale

Preşedintele Igor Dodon a semnat, marţi seara, un decret în faţa presei, prin care propune organizarea unui referendum consultativ la data de 24 septembrie 2017, care va conţine patru subiecte.

"Stimaţi concetăţeni eu vreau să semnez faţă de dumneavoastră un decret", a spus Dodon la o conferinţa de presă în cadrul căreia şi-a prezentat bilanţul primelor 100 de zile de mandat.

Unul din subiectele referendumului ţine de acordarea preşedintelui Republicii Moldova a dreptului de a dizolva Parlamentul şi declanşa alegeri legislative anticipate. O altă chestiune propusă de Dodon spre consultare este cea a studierii în instituţiile de învăţământ a disciplinei Istoria Moldovei, preşedintele spunând că "în România ei nu studiază Istoria Românilor. De ce noi ar trebui să învăţăm istoria lor?", potrivit site-ului Ştiri24.md

Un alt subiect constă în reducerea numărului de deputaţi în Parlament, de la 101 la 71 de deputaţi, preşedintele motivând iniţiativa prin faptul că numărul cetăţenilor a scăzut de-a lungul anilor.

"Imediat după referendum, în decurs de câteva săptămâni, în octombrie, noiembrie voi semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate", a mai declarat Dodon, potrivit site-ului Deschide.md.

Preşedintele Igor Dodon a mai anunţat că va semna, pe 3 aprilie, la Chişinău un "acord cadru de colaborare" cu Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia, "indiferent de poziţia guvernului".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici