Igor Dodon nu declară doliu naţional la 16 decembrie, întrucât "Regele Mihai este monarhul altui stat"

Preşedintele moldovean Igor Dodon a respins cererea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, privind decretarea datei de 16 decembrie ca zi de doliu naţional, atunci când va fi înmormântat Regele Mihai I al României, relatează site-ul deschide.md.

1833 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon nu declară doliu naţional la 16 decembrie, întrucât "Regele Mihai este monarhul altui stat"

Dodon nu declară doliu naţional la 16 decembrie, întrucât "Regele Mihai este monarhul altui stat"

"Preşedintele Republicii Moldova nu consideră că e cazul ca Republica Moldova să declare zi de doliu ca urmare a decesului unui conducător sau monarh al altui stat. Cu tot respectul pentru ţara vecină şi poporul român, transmitem încă o dată condoleanţele noastre în legătură cu decesul Regelui Mihai I", a precizat consultantul principal din cadrul serviciului de presă al Preşedinţiei, Carmena Lupei (Sterpu).

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a înaintat, joi, un demers în acest sens, după şedinţa Biroului permanent al Parlamentului.

"Voi face un demers adresat preşedintelui Igor Dodon pentru a declara ziua de 16 decembrie – Zi de doliu naţional, pentru a păstra şi tradiţia lansată foarte frumos de domnul Timofti anul trecut. Dar, luând în considerare şi istoria care ne leagă pe noi de Familia Regală, ar fi foarte bine să avem declarată Zi de doliu naţional în ceea ce ţine de decesul, cu regret, al Majestăţii sale, Regele Mihai I. Sper foarte mult că preşedintele Dodon va accepta această propunere şi sâmbăta vom putea avea Zi de doliu naţional", a spus Candu.

Basarabia, în prezent regiune a Republicii Moldova, s-a unit cu Regatul României după Primul Război Mondial, apoi a trecut sub ocupaţie sovietică. În cadrul unui interviu dat în 1991, Regele Mihai I a declarat că nu face o distincţie între România şi Basarabia.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns în România la 13 decembrie, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş, acolo unde se află şi locul de veci al soţiei sale, Regina Ana.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici