Igor Dodon promite relaţii bune cu UE, cu "prietenii din România" şi cu Rusia, dacă va fi preşedinte

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), clasat pe locul întâi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, afirmă că va menţine relaţii bune cu UE, cu "prietenii din România", dar şi cu Rusia dacă va deveni preşedinte.

2770 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon promite relaţii bune cu UE, cu "prietenii din România" şi cu Rusia, dacă va fi preşedinte

Igor Dodon promite relaţii bune cu UE, cu "prietenii din România" şi cu Rusia, dacă va fi preşedinte

"Cred că trebuie să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană şi vom avea", a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat postului Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Vom asigura continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, cu prietenii noştri din România şi cu Federaţia Rusă", a adăugat politicianul prorus.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM, stânga, prorus), a promis în campanie apropierea Republicii Moldova de Rusia, el obţinând 48,23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta, proeuropean), a primit 38,42%. Cei doi se vor confrunta în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

"Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize" la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon.

Însă fostul ministru al Comerţului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, pledând în schimb pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, a explicat acum că va vrea "parteneriat strategic şi relaţii bune" şi cu Rusia. "Avem nevoie de piaţa rusă şi trebuie să rezolvăm problemele sutelor de mii de moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă", a subliniat Dodon.

Politicianul prorus a dezvăluit că apreciază "mult" susţinerea pe care Statele Unite o oferă Republicii Moldova, precizând că vrea să continue parteneriatul Chişinăului cu Washingtonul. Dar promite că va menţine poziţia oficială de neutralitate a Republicii Moldova între Occident şi Rusia. "Parteneriat, de ce nu?! Dar nu mai mult; fără NATO", a explicat Dodon.

În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei. Întrebat acum ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: "De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea ţărilor", nici măcar de Republica Moldova.

În opinia candidatului prorus, recunoaşterea de către Chişinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta "multe riscuri" în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluţia pentru Transnistria ar fi "garantarea unui statut special" pentru regiunea cu populaţie majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici