Igor Dodon: Republica Moldova are nevoie de un Aleksandr Lukaşenko sau un Vladimir Putin în fruntea statului

Republica Moldova are nevoie de un Aleksandr Lukaşenko sau un Vladimir Putin în fruntea statului, care să impună legea în ţară în mod autoritar, apreciază liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, într-un interviu pentru Europa Liberă.

220 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon: Republica Moldova are nevoie de un Aleksandr Lukaşenko sau un Vladimir Putin în fruntea statului

Igor Dodon (Foto: Radu Stefan / Mediafax Foto)

"Republica Moldova are nevoie de un Lukaşenko, de un Putin în fruntea statului, care într-o modalitate autoritară să impună legea în Republica Moldova. Altfel, este imposibil să ieşim din această situaţie în care ne aflăm. Consider că în Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi ales un astfel de preşedinte, deoarece grupurile de interese partinice nu vor ajunge niciodată la un consens ca să aleagă o persoană puternică din partea unui partid sau a altuia, sau o persoană pe care nu o controlează. Astfel, în Parlament poate fi ales o legumă sau un clovn", a declarat Igor Dodon.

El a precizat că, din acest motiv, Partidul Socialiştilor pledează pentru modificarea Constituţiei astfel încât preşedintele ţării să fie ales direct de popor. "Poporul, 85% dintre cetăţeni doresc alegerea directă a preşedintelui. Şi acesta va fi unul dintre obiectivele de bază ale socialiştilor în următoarele luni", a adăugat Dodon.

"Vreau ca Republica Moldova să fie un stat neutru, independent, suveran, să nu se «culce sub nimeni» nici în Est, nici în Vest, să-şi poată găsi interesele economice peste tot, să fie un stat integru, fără probleme teritoriale, un stat unde copiii mei, nepoţii mei vor fi siguri de viitorul lor", a mai spus liderul socialiştilor.

În opinia liderului de extremă-stânga, singura soluţie pentru depăşirea actualei crize sistemice din Republica Moldova este organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De altfel, el a lansat marţi un apel la organizarea de manifestaţii, joi, cu ocazia Zilei Independenţei, exprimând opoziţie faţă de susţinătorii unificării cu România şi cerând convocarea alegerilor legislative anticipate.

"Aceste alegeri parlamentare anticipate pot fi provocate prin nealegerea preşedintelui ţării sau prin criză politică. Şi sunt ferm convins că această criză politică, provocată de sute de mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ar putea duce la demisia Guvernului şi a preşedintelui ţării. Noi suntem categoric împotriva destabilizării situaţiei. Acest obiectiv – alegeri anticipate – trebuie atins pe cale paşnică, nu prin revoluţie", a subliniat Dodon în interviul pentru Europa Liberă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici