Ilham Aliev, învingător în alegerile prezidenţiale, proclamă "triumful democraţiei" în Azerbaidjan

Preşedintele în exerciţiu al Azerbaidjanului Ilham Aliev a calificat joi drept un "triumf al democraţiei" alegerile prezidenţiale din această ţară din Caucaz pe care le-a câştigat miercuri cu aproape 85% dintre sufragii, asigurându-şi al treilea mandat consecutiv.

212 afișări
Imaginea articolului Ilham Aliev, învingător în alegerile prezidenţiale, proclamă "triumful democraţiei" în Azerbaidjan

Ilham Aliev, învingător în alegerile prezidenţiale, proclamă "triumful democraţiei" în Azerbaidjan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Alegerile prezidenţiale din Azerbaidjan au fost un triumf al democraţiei", a declarat Aliev, aflat la putere în această fostă republică sovietică de când l-a succedat pe tatăl său, în 2003, într-un mesaj televizat adresat naţiunii.

"Faptul că votul a fost liber şi transparent este un pas important spre democraţie", a afirmat el.

Aliev a acumulat aproximativ 84,6% dintre voturi, după numărarea a 98% dintre buletine, potrivit ultimelor rezultate parţiale anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Principalul său adversar Jamil Hasanli, candidatul opoziţiei, totaliza doar 5,5% dintre voturi, potrivit acestor rezultate.

Candidatul opoziţiei a denunţat scrutinul, evocând fraude "masive" şi avertizând că nu va recunoaşte rezultatele finale.

Rata de participare a fost de 72%, a anunţat Comisia Electorală Centrală, după încheierea scrutinului.

Zece candidaţi s-au înscris pentru alegerile prezidenţiale din această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud bogată în hidrocarburi, chiar dacă rezultatele erau clare de la început.

Opozanţii au denunţat numeroase nereguli miercuri, afirmând că aceeaşi alegători au votat de mai multe ori în diferite birouri de vot.

Ilham Aliev, în vârstă de 51 de ani, l-a succedat pe tatăl său în 2003 şi a fost reales în 2008 pentru un al doilea mandat de cinci ani, după care a reuşit în 2009, prin referendum, să anuleze restricţia constituţională ce limita la două numărul mandatelor prezidenţiale exercitate consecutiv.

Tatăl său Gaidar Aliev, fost membru al KGB (serviciile secrete sovietice) şi al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a condus Azerbaidjanul aproape fără întrerupere în perioada 1969-2003.

Aproape 52.000 de observatori locali şi internaţionali au supravegheat desfăşurarea alegerilor, iar OSCE va organiza o conferinţă de presă joi, la Baku.

Opozanţii şi Amnesty Internaţional au denunţat o campanie de represiune înaintea scrutinului, cu numeroase arestări şi legi adoptate pentru a reduce la tăcere orice critică, inclusiv pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici