Video IMAGINI ÎN PREMIERĂ din interiorul unui reactor nuclear topit de la Fukushima - VIDEO

Compania TEPCO, care administrează centrala nucleară de la Fukushima, în Japonia, grav afectată de cutremurul şi tsunami-ul din 2011, a dat publicităţii o înregistrare video din interiorul unuia dintre reactoarele nucleare, imaginile fiind obţinute cu ajutorul unui robot trimis să măsoare nivelul de radiaţii şi şi să evalueze gradul de distrugere.

4177 afișări

Potrivit CNN, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a trimis vineri robotul în interiorul reactorului, dar duminică a decis să deconecteze cablul prin care controla sonda, după ce robotul s-a blocat şia încetat să se mai mişte.

Sonda robotizată a fost părăsită în interiorul reactorului care s-a topit după ce a fost grav afectat de cutremurul şi tsunami-ul ce a urmat după seism, în 2011.

Aceasta a fost prima utilizare a robotului.

Sonda, trimisă să colecteze date şi să evalueze gradul de distrugere a reactorului, s-a oprit după ce s-a deplasat circa 10 metri, informează un comunicat al TEPCO. Potrivit imaginilor date publicităţii, un obiect a căzut şi a blocat calea robotului, care a fost izolat şi nu mai poate funcţiona.

TEPCO a decis să deconecteze sonda după ce aceasta parcursese deja două treimi din traseul planificat şi reuşise să colecteze date referitoare la nivelul de radiaţii în 14 din cele 18 zone stabilite iniţial.

La patru ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, nivelul radiaţiilor în interiorul celor trei reactoare avariate ale centralei este încă foarte ridicat, fiind extrem de periculos pentru oameni.

Decontaminarea zonei va costa circa 50 de miliarde de dolari şi va dura mulţi ani.

TEPCO a catalogat sonda robotizată drept un experiment "fără precedent".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici