IMAGINI ŞOCANTE: Cadavrul unui rebel kurd, maltratat de poliţişti turci. Cazul a declanşat un val de proteste - FOTO

Maltratarea de către poliţişti turci a cadavrului unui rebel kurd ucis în confruntările din sud-estul Turciei a provocat o controversă acerbă, caz în care violenţa extremă a fost denunţată de clasa politică, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

684 afișări
Imaginea articolului IMAGINI ŞOCANTE: Cadavrul unui rebel kurd, maltratat de poliţişti turci. Cazul a declanşat un val de proteste - FOTO

IMAGINI ŞOCANTE: Cadavrul unui rebel kurd, maltratat de poliţişti turci. Cazul a declanşat un val de proteste (Imagine: www.ibtimes.co.in)

Haci Lokman Birlik, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă în timpul unei operaţiuni derulate de forţele speciale ale poliţiei din oraşul Sirnak. Cadavrul său a fost legat de bara de protecţie a unei maşini a poliţiei pentru a fi târât pe străzile oraşului kurd, unde se desfăşoară lupte grele de mai multe săptămâni.

Imaginile trupului său târât de o sfoară au generat reacţii de indignare pe reţelele sociale şi în presa de opoziţie.

Pentru premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu, este vorba de "un terorist înarmat care a atacat forţele de securitate cu lansatoare de rachete, însă acest lucru nu justifică în niciun caz tratamentul la care a fost supus". El a anunţat deschiderea unei anchete.

Alte imagini difuzate în mod repetat pe reţelele sociale îi arată pe poliţişti pe punctul de a batjocori trupul neînsufleţit. Unul dintre ei îl felicită pe colegul său pentru că l-a ucis pe bărbatul în cauză.

Potrivit principalului partid prokurd HDP (Partidul Democraţiei Popoarelor) victima, care era fratele vitreg al unui legislator al acestei formaţiuni, a luptat în rândurile Mişcării Tineretului Patriotic Revoluţionar (YDG-H), gherila urbană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi a fost capturată, rănită şi apoi executată în timpul confruntărilor cu forţele turce.

"Această modalitate de a-i trata pe morţi nu există nici măcar în triburile primitive", s-a indignat Levent Gök, un deputat al principalui partid de opoziţie social-democrat CHP (Partidul Republican al Poporului), îndemnând puterea să îi judece pe poliţiştii responsabili de fapte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici