Imnul protestelor din Iran devine viral. Regimul teocratic iranian l-a arestat pe muzicianul care a compus melodia

Versurile lui Baraye de Shervin Hajipour sunt intonate de iranieni obişnuiţi care îşi exprimă furia în urma morţii lui Mahsa Amini.

2613 afișări
Imaginea articolului Imnul protestelor din Iran devine viral. Regimul teocratic iranian l-a arestat pe muzicianul care a compus melodia

Imnul protestelor devine viral. Regimul teocratic iranian l-a arestat pe muzicianul care a compus melodia

Pe măsură ce demonstraţiile împotriva morţii lui Mahsa Amini intră în a treia săptămână în Iran, un cântec de protest al unuia dintre cei mai populari muzicieni ai Iranului a devenit imnul celei mai mari revolte civile de decenii, canalizând furia iranienilor din ţară şi din străinătate.

Versurile melodiei Baraye de Shervin Hajipour sunt preluate în întregime din mesajele pe care iranienii le-au postat online despre motivul pentru care protestează. Fiecare vers începe cu cuvântul Baraye – care înseamnă „Pentru…” sau „Din cauza…” în limba farsi.

Hajipour a lansat melodia online săptămâna trecută şi a devenit rapid virală, fiind vizionată de milioane de ori pe diverse platforme. Videoclipurile arată melodia cântată de eleve din Iran, răsunând de la geamurile maşinilor din Teheran şi cântat la protestele de solidaritate din Washington, Strasbourg şi Londra în acest weekend, scrie The Guardian.

Se pare că Hajipour, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat pe 29 septembrie, la câteva zile după ce cântecul a fost lansat. Potrivit mesajelor postate pe Twitter de sora lui Hajipour şi verificate de Human Rights Watch, serviciile de informaţii din provincia Mazandaran i-au sunat pe părinţii lui Hajipour şi i-au informat despre arestarea lui la 1 octombrie.

Marţi, un procuror de stat din Mazandaran a declarat agenţiei de presă de stat IRNA că Hajipour a fost eliberat pe cauţiune, dar nu a oferit alte detalii.

Surse apropiate lui Hajipour cred că cântăreţul a fost obligat să elimine melodia de pe Instagram atunci când a fost arestat. De atunci, a fost înregistrată ca fiind scrisă de altcineva, permiţând să se facă plângeri privind încălcarea drepturilor de autor, ceea ce a dus la eliminarea melodiei de platformele pe care a fost încărcat. Cu toate acestea, melodia a fost deja distribuită pe scară largă şi continuă să fie încărcată de utilizatori pe YouTube.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici