În India începe maratonul alegerilor legislative, care va dura o lună

India începe joi un maraton de o lună pentru alegerile legislative mai transparente ca oricând, care ar trebui să conducă la formarea unei coaliţii fragile de guvernământ, într-un moment în care ţara este afectată de criza declanşată în Occident şi de terorismul din Asia de Sud.

25 afișări
Imaginea articolului În India începe maratonul alegerilor legislative, care va dura o lună

În India începe maratonul alegerilor legislative, care va dura o lună (Imagine: Mediafax Foto)

Începând cu ora locală 07.00 (04.30 ora României), 124 circumscripţii în 15 state şi două teritorii din India au fost puse la dispoziţia a 143 de milioane de alegători din statele din nordul şi estul ţării, dintre care unele afectate de o sărăcie extremă sau de insurecţia maoistă, islamistă sau tribală.

Prima etapă a legislativelor se va încheia la ora locală 17.00 (14.30 ora României).

Promovat drept "cel mai amplu exerciţiu democratic din lume", scrutinul se va desfăşura în cinci etape, până la 13 mai, pentru ca 714 milioane de alegători să desemneze 543 de deputaţi în Adunarea poporului, reprezentând 28 de provincii şi şapte teritorii ale Uniunii Indiene.

Cei 1,17 miliarde de locuitori vor vota în 828.000 de birouri de vot care vor fi supravegheate de 6,1 milioane de poliţişti, militari şi observatori civili.

Într-o Indie profund fragmentată, premierul Manmohan Singh, în vârstă de 76 de ani, reprezintă acest amalgam de etnii, culturi şi caste, cu 18 limbi oficiale, care formează probabil societatea cea mai complexă de pe planetă.

Devenită putere nucleară şi cea de a doua economie mondială în 62 de ani de independenţă, naţiunea este afectată de mari discrepanţe sociale şi tensiuni religioase între hinduşi (80,5 la sută din populaţie), musulmani (13,5 la sută), creştini (2,3 la sută) şi sikh (1,9 la sută).

Într-un pesiaj politic cu totul fragmentat, nici Partidul Congresului al lui Singh (condus de Sonia Gandhi, influenta moştenitoare a dinastiei Nehru-Gandhi ajutată de fiul său, Rahul), nici opoziţia de dreapta, naţionalistă hindusă a Partidului Poporului Indian (BJP) al lui Lal Krishna Advani (81 de ani) nu vor avea suficiente locuri pentru a guverna singure.

În sondaje, Congresul se poziţionează înaintea BJP. Rezultatul de la 16 mai este însă nesigur, iar formarea Guvernului de coaliţie se va realiza din alianţe postelectorale "pur circumstanţiale şi lipsite de coerenţă ideologică" între partidele naţionaliste şi formaţiuni regionale, potrivit estimărilor analiştilor.

Astfel, şeful Guvernului statului Uttar Pradesh (182 de milioane de locuitori, 80 de locuri în Adunare), Mayawati Kumari, şi partidul său ar putea fi favoriţi în faţa Congresului sau al BJP, şi ar putea deveni premier al unui Guvern format din mai multe partide mici.

Totul se va decide în "etapa a şasea" după 16 mai, anticipează Yogendra Yadav, din cadrul Centrului pentru studii şi dezvoltarea societăţii din New Delhi.

Congresul şi BJP au mizat în campanie pe probleme de interes naţional - impactul crizei în Occident, combaterea sărăciei, infrastructura, educaţia sau lupta împotriva terorismului - iar votul se va da pentru interese locale şi religioase, potrivit politologilor.

"Tragedia este că partidele naţionale îşi pierd influenţa şi că partidele regionale câştigă teren, dar nu au viziunea naţională de care am avea nevoie în prezent", explică analistul Rasheed Kidwai.

"Ne-ar trebui un Guvern care să scoată India din aceste dificultăţi", în momentul în care economia şi-a încetinit ritmul şi ţara este ţinta terorismului regional, precizează acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici