În timp ce sute de cutremure zguduie Islanda, autorităţile avertizează asupra unei "mari probabilităţi" de erupţie vulcanică

  • Autorităţile din Islanda avertizează cu privire la o "probabilitate ridicată" de erupţie vulcanică în Peninsula Reykjanes, în timp ce cutremurele frecvente şi o cameră magmatică în creştere au crescut temerile.
  • Oraşul Grindavik a fost evacuat, iar rezidenţilor li s-a permis accesul temporar pentru a-şi recupera bunurile esenţiale, iar Aeroportul Keflavik operează în continuare, cu toate că există probabile perturbări în traficul aerian dacă se produce o erupţie.
1425 afișări
Imaginea articolului În timp ce sute de cutremure zguduie Islanda, autorităţile avertizează asupra unei "mari probabilităţi" de erupţie vulcanică

În timp ce sute de cutremure zguduie Islanda, autorităţile avertizează asupra unei "mari probabilităţi" de erupţie vulcanică

Cutremurele continuă să zguduie sud-vestul Islandei, iar autorităţile avertizează cu privire la o „probabilitate ridicată” de erupţie vulcanică în zilele următoare, informează NBC News.

Locuitorii Peninsulei Reykjanes sunt în alertă, iar oraşul Grindavik a fost evacuat în totalitate în faţa ameninţării.

În ultimele zile, între 1.500 şi 1.800 de cutremure zilnice au fost înregistrate în regiune, conform Oficiului Meteorologic Islandez (IMO).

Aceste creşteri semnificative ale activităţii seismice pot indica mişcarea magmei subterane, prevestind posibile erupţii vulcanice, însă prognozele precise rămân dificile pentru oamenii de ştiinţă.

Oficiul Meteorologic Islandez monitorizează cu atenţie activitatea unui vulcan sub Peninsula Reykjanes, inclusiv formarea unei camere magmatice lungi de aproximativ 15 km, care se întinde de la Kálfellsheiði spre mare, în apropierea coastei Grindavik.

Cu toate acestea, nu este clar încă de unde va izbucni magma la suprafaţa Pământului.

Pe 10 noiembrie, toţi cei 3.400 de locuitori ai oraşului Grindavik au fost evacuaţi, iar evacuările vor continua până când activitatea seismică va scădea.

Agenţia Islandeză de Protecţie Civilă a permis rezidenţilor evacuaţi să revină în casele lor pentru scurte perioade de timp pentru a strânge lucruri esenţiale.

Luni, Oficiul Meteorologic Islandez a înregistrat peste 700 de cutremure în zonă, iar marţi, deşi numărul a scăzut, agenţia a menţionat că vremea nefavorabilă poate afecta detectarea cutremurelor.

Până în prezent, operaţiunile la Aeroportul Keflavik nu au fost perturbate, dar Agenţia Islandeză de Protecţie Civilă a avertizat că posibilitatea unor perturbări în traficul aerian din cauza unei eventuale erupţii nu poate fi exclusă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici