Incidente violente la o manifestaţie împotriva lui Nicolas Sarkozy

Poliţia franceză a recurs la grenade lacrimogene, pentru a dispersa cel puţin 1.500 de persoane care au manifestat, la Chatellerault, în centrul Franţei, împotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy.

10 afișări
Imaginea articolului Incidente violente la o manifestaţie împotriva lui Nicolas Sarkozy

Incidente violente la o manifestaţie împotriva lui Nicolas Sarkozy, în centrul Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nouă tineri, majori şi minori, au fost reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv, fiind acuzaţi că au lansat diverse obiecte îmoptriva forţelor de ordine, potrivit poliţiei.

Manifestanţii, printre care se aflau şi salariaţi ai companiei Heuliez, una dintre firmele din industria auto care riscă să fie afectate de încetarea plăţilor, s-au îndreptat către parcul expoziţional unde urma să ajungă Sarkozy, pentru a explica măsurile anticriză guvernamentale.

Prefectura locală a anunţat că în zonă a fost amplasat un dispozitiv de poliţie important, format din 800 - 900 de persoane.

Blocaţi în parcul expoziţional, unii dintre manifestanţi au aruncat cu ouă în direcţia forţelor de ordine, care au ripostat cu grenade lacrimogene. Alte incidente au avut loc în momentul dispersării manifestaţiei, poliţia recurgând din nou la grenadele lacrimobene.

La demonstraţie au participat aproximativ 60 de salariaţi ai fabricii Heuliez din Cerizay, precum şi 200 de studenţi, nemulţumiţi de reforma universitară promovată de Sarkozy.

Printre protestatari s-au numărat circa 200 de studenţi şi numeroşi aleşi locali. "La masa rotundă nu a fost invitat nici un consilier din opoziţie. De fapt, este o masă pătrată, rezervată prietenilor lui Nicolas Sarkozy", a comentat Paul Fromenteil, vicepreşedintele comunist al Consiliului regional.

Confruntat cu o nemulţumire socială tot mai intensă, provocată de miile de disponibilizări anunţate zilnic, Sarkozy a decis să îşi explice planul de relansare în valoare de 26 de miliarde de euro anunţat în decembrie.

După o zi de proteste de stradă, Sarkozy a anunţat, în ianuarie, deblocarea unui pachet de 2,6 miliarde de euro pentru familiile devaforizate. La manifestaţiile organizate în data de 19 martie în Franţa au participat înre 1,2 şi 3 milioane de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici