India a respins o ofertă a Israelului de a trimite experţi în domeniul securităţii

Israelul a mobilizat joi o echipă de experţi care să ofere Indiei asistenţă în domeniul securităţii, informaţiilor şi umanitar, după atacurile din Bombay, conform unui ordin al ministrului israelian al Apărării, gest care a fost refuzat în aceeaşi zi de India, relatează Haaretz, în ediţia online.

14 afișări
Imaginea articolului India a respins o ofertă a Israelului de a trimite experţi în domeniul securităţii

India a respins o ofertă a Israelului de a trimite experţi în domeniul securităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul indian nu pare dispus să accepte asistenţă în domeniul securităţii din partea Israelului. În cursul zilei de joi, Comandamentul intern din Israel pregătea trimiterea unei delegaţii de asistenţă în India, dar aceste acţiuni au fost suspendate după ce autorităţile de la Bombay au spus clar că refuză ajutorul.

Serviciul israelian a refuzat să se pronunţe joi dacă atacul asupra centrului evreiesc Chabad House din Bombay a fost planificat sau a fost o coincidenţă. Potrivit unei ipoteze, teroriştii s-ar fi ascuns aici încercând să scape în urma unui schimb de focuri cu forţele de poliţie din Bombay. O altă teorie evocă posibilitatea ca acest centru evreiesc să fi fost o ţintă în cadrul atacurilor în care hotelurile reprezentau puncte de capturare sau ucidere a turiştilor occidentali, în special americani şi britanici.

Israelul aşteaptă în continuare concluziile unei anchete a forţelor de securitate indiene. Dacă rezultatele anchetei demonstrează că atacurile asupra complexului Chabad au fost planificate, este posibilă sporirea măsurilor de securitate în toate instituţiile evreieşti din lume.

Experţii israelinei cred că din comportamentul teroriştilor de la Chabad House reiese faptul că ei nu erau pregătiţi pentru a lua ostatici şi purta negocieri. Legătura cu teroriştii a fost menţinută prin intermediul unui telefon mobil al unui ostatic. Se pare că atacatorii nu aveau nici camere video sau alte echipamente de transmisie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici