India a testat joi o rachetă balistică intercontinentală, pe fondul tensiunilor cu China şi Pakistan

India a testat, joi, o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune capabilă să transporte arme nucleare, iar experţii susţin că racheta ar avea capacitatea de a lovi aproape întregul teritoriu al Chinei, relatează The New York Times.

853 afișări
Imaginea articolului India a testat joi o rachetă balistică intercontinentală, pe fondul tensiunilor cu China şi Pakistan

India a testat joi o rachetă balistică intercontinentală, pe fondul tensiunilor cu China şi Pakistan

Racheta Balistică, denumită Agni 5, a fost lansată joi dimineaţa, de pe insula Abdul Kalam, situată în estul Indiei.

Ministerul Apărării din India a precizat că racheta a aburat aproximativ 19 minute şi a parcurs distanţa de 3.000 de mile (4.828 de kilomteri), iar obiectivele misiunii au fost ”îndeplinite cu succes”.

Testul balistic vine după o perioadă de câteva luni în care tensiunile dintre India şi China au crescut, existând o dispută teritorială între cele două state în privinţa unei suprafeţe de teren din Himalaya.

De asemenea, testul balistic al Indiei vine pe fondul tensiunilor cu Pakistanul, ţară care deţine focoase nucleare şi cu care India are o relaţie tensionată.

Potrivit experţilor, racheta Agni 5 are aproximativ 16 metri şi a fost dezvoltată în India. Este cea mai avansată rachetă din seria Agni şi are capacitatea de a atige ţinte aflate la aproximativ 4.800 de kilometeri. Totodată, Agni 5 are capacitatea de a transporta o încărcătură de 1.5 tone, suficient pentru a fi instalate dispositive nucleare.

După ce programul balistic va fi completat, India va intra în grupul select al statelor care au dezvoltat rachete balistice intercontinentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici