India avea informaţii de zece luni că se pregătesc atentate

Avertismentele serviciilor de informaţii, în special cele indiene, cu privire la pregătirea atentatelor de la Bombay, înaintea atacurilor care au provocat moartea a peste 170 de persoane săptămâna trecută, au fost ignorate, potrivit presei indiene.

59 afișări
Imaginea articolului India avea informaţii de zece luni că se pregătesc atentate

India avea informaţii de zece luni că se pregătesc atentate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Hindustan Times, serviciile de informaţii dispuneau de cel puţin zece luni de informaţii precise referitor la pregătirea unui atac asupra hotelurilor de cinci stele din Bombay, capitala financiară a Indiei, de către militanţii grupării Lashkar-e-Taiba, din Pakistan.

Informaţiile provin de la unul dintre membrii mişcării care a fost arestat în februarie în nordul Indiei, potrivit unui agent care l-ar fi interogat pe acesta, citat de Times.

Potrivit acestuia, suspectul efectuase un sejur într-o pensiune din Bombay la sfârşitul anului trecut şi a "studiat atent fiecare etaj" al hotelurilor de lux care au fost vizate de atacurile de săptămâna trecută, Taj Mahal şi Oberoi/Trident.

Acesta dezvăluise de asemenea că agresorii veniseră probabil pe mare.

Potrivit Times of India, seviciile de informaţii avertizaseră Consiliul de Securitate naţioanlă în septembrie că hotelul Taj Mahal ar putea fi ţinta unui atac, iar la 12 noiembrie că atacurile ar putea veni de pe mare.

Potrivit unor surse din cadrul RAW, serviciile indiene de informaţii, citate de Times, arată că unele convorbiri telefonice interceptate, în care liderul Lashkar-e-Taiba spune că "încărcătura este pe drum", au fost transmise la 18 noiembrie marinei şi pazei de coastă.

Agresorii au sosit la Bombay în bărci pneumatice şi au debarcat de pe un vapor pe care îl deturnaseră, potrivit presei indiene.

Aceştia au atacat în special două hoteluri de lux, un centru cultural evreiesc, un spital şi o gară, provocând moartea a cel puţin 172 de persoane şi rănirea a peste 300.

Principalii suspecţi sunt membrii grupării Lashkar-e-Taiba, o mişcare islamistă clandestină pakistaneză care se opune ca regiunea Kashmir, populată în majoritate de musulmani, să facă parte din India.

Ministrul indian de Interne, Shivraj Patil, a demisionat duminică, la fel ca alţi oficiali de rang înalt, printre care consilierul prentru securitate naţională, M.K. Narayanan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici