India urmează să lanseze primul portavion pe care l-a construit

India va lansa luni primul portavion pe care l-a construit, cu un buget de aproximativ cinci miliarde de dolari, într-un efort de modernizare a echipamentului său militar care provine, în parte, de la fosta Uniune Sovietică.

747 afișări
Imaginea articolului India urmează să lanseze primul portavion pe care l-a construit

Nava INS Viraat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lansarea oficială a navei de 40.000 de tone va avea loc în portul Kochi (sud), în prezenţa unor oficiali militară de rang înalt şi diplomaţi. Portavionul va marca intrarea Indiei în clubul restrâns al ţărilor care concep şi construiesc portavioane, din care fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Rusia sau Franţa.

"Am avut nevoie de opt ani pentru a-l concepe", a declarat inginerul-şef al armatei, A.K. Saxena.

Lucrările au înregistrat o întârziere de doi ani. După efectuarea unei serii de teste, portavionul va intra în serviciu la orizontul lui 2018. El va fi însoţit de fosta navă de război rusă Admiral Groşkov, redenumită INS Vikramaditya, care urmează să fie livrată până lasfârşitul lui 2013, cu o întârziere de patru ani.

India deţine în prezent un singur portavion, o navă britanică de 60 de ani, achiziţionată în 1987 şi redenumită INS Viraat.

Guvernul indian investeşte miliarde de dolari în modernizarea echipamentului său militar. Potrivit firmei KPMG, ţara va cheltui aproximativ 112 miliarde de dolari cu înarmarea în perioada 2010-2016.

Guvernul a anunţat sâmbătă că primul submarin nuclear construit de indieni este pregătit pentru teste.

Premierul Manmohan Singh a declarat că este "încântat să afle că reactorul cu propulsie nucleară de la bordul INS Arihant, primul care a fost construit în India, este în stare de funcţionare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici