INEDIT - Ce metodă de protest au găsit scriitorii ruşi: Vrem să ştim dacă ruşii se pot plimba liber în oraş sau dacă trebuie să aibă o autorizaţie specială

Scriitori ruşi cu legături cu opoziţia au anunţat joi că vor organiza o manifestaţie originală împotriva lui Vladimir Putin duminică, invitând publicul la o plimbare prin Moscova între monumentele a doi mari scriitori ruşi, Aleksandr Puşkin şi Aleksandr Griboiedov.

158 afișări
Imaginea articolului INEDIT - Ce metodă de protest au găsit scriitorii ruşi: Vrem să ştim dacă ruşii se pot plimba liber în oraş sau dacă trebuie să aibă o autorizaţie specială

INEDIT - Ce metodă de protest au găsit scriitorii ruşi: Vrem să ştim dacă ruşii se pot plimba liber în oraş sau dacă trebuie să aibă o autorizaţie specială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deoarece se pare că, în prezent, este interzis să te plimbi pe bulevarde şi prin parcurile din Moscova, un grup de cetăţeni disperaţi, compus în majoritate din scriitori, a hotărât să mărşăluiască între monumentul lui Puşkin şi cel al lui Griboiedov", a scris pe blogul său scriitorul Boris Akunin, autorul unor romane poliţiste traduse în numeroase ţări din Europa.

De la reprimarea violentă de către poliţie a unei manifestaţii a opoziţiei pe 6 mai, sute de opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin organizează zilnic reuniuni în diferite puncte din centrul oraşului, pe bulevarde sau în parcuri.

Ei nu poartă pancarte, nu stigă niciun slogan, ci doar se plimbă sau discută în grupuri mici, lucru care nu împiedică poliţia să îi disperseze în mod violent, au constatat în ultimele zile jurnalişti AFP. Începând de duminică, sute de persoane au fost arestate în cadrul acestor reuniuni.

"Scopul operaţiunii noastre este să înţelegem dacă este posibil ca moscoviţii să se plimbe liber în oraşul lor sau dacă este necesar să aibă, pentru a face acest lucru, o autorizaţie specială", a declarat pe un ton ironic Boris Akunin.

Alţi scriitori ruşi ca Ludmila Uliţkaia, Lev Rubinstein, Dmitri Bikov şi Viktor Cenderovici, au lansat, de asemenea, apeluri de participare la această "promenadă".

În urma alegerilor legislative din decembrie, câştigate de partidul aflat la putere şi considerate de opoziţie ca fraudate, Vladimir Putin este vizat de o mişcare de contestare fără precedent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici