Influenţi jurnalişti bulgari, deconspiraţi ca foşti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste

Numele unor jurnalişti influenţi din presa bulgară, care au colaborat cu fosta Securitate de Stat, cunoscută ca DS, serviciile secrete de poliţie şi spionaj ale fostului regim comunist, au fost dezvăluite miercuri de o comisie specială, relatează site-ul Novinite.com.

41 afișări
Imaginea articolului Influenţi jurnalişti bulgari, deconspiraţi ca foşti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste

Influenţi jurnalişti bulgari, deconspiraţi ca foşti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste

Comisia Dosarelor, cum este numit organismul care se ocupă de investigarea unor legături, în trecut, ale unor figuri publice cu serviciile secrete aparţinând fostului regim, a efectuat verificări asupra unui număr total de 328 de jurnalişti din cadrul a 20 de publicaţii tipărite. Aproxmativ 80 de jurnalişti, născuţi după 1973, sunt exceptaţi de la această verificare, în baza prevederilor Legii Dosarelor.

Între cele mai populare nume dezvăluite marţi figurează cel al lui Toşo Toşev, redactorul-şef al celui mai important cotidian bulgar, Trud, care a fost colaborator din 1975 până în 1990, sub pseudonimul Bor (Pin). S-a descoperit că toate materialele din dosarul lui Toşev au fost distruse. De asemenea, adjunctul redactorului-şef al săptămânalului Sedmicen Trud, Aneli Baceva, a fost colaboratoare între 1974 şi 1989, sub numele Kalina.

Fostul redactor-şef al cotidianului 24 Ceasa, Valeri Naidenov, a fost agent secret, cu pseudonimul Saşo. Sociologul Iurii Aslanov, un analist politic care conduce agenţia sociologică oficială ce lucrează în prezent pentru Partidul Socialist Bulgar, a colaborat cu DS sub pseudonimul Viktor, începând din 1985. Alţi doi jurnalişti din cadrul cotidianului 24 Ceasa, Aleksenia Dimitrova (fostul agent Vladimir) şi Pencio Kovacev (fostul agent Maksim), au lucrat, de asemenea pentru DS.

Jurnalistul Ognian Stefanov, redactorul-şef al site-ului Frognews, care a fost bătut grav de persoane necunoscute, în septembrie 2008, a colaborat cu DS sub pseudonimul Akademik. Dimitri Ivanov şi Svetoslav Terziev, analişti din cadrul cotidianului Sega, au fost deconspiraţi, de asemenea, ca foşti agenţi în cadrul DS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici