Informaţii contradictorii privind data la care au fost răpiţi cei 11 turişti străini în Egipt

Un grup de 19 persoane, între care 11 turişti străini, a fost răpit în Egipt, în apropiere de graniţa cu Sudanul, dar informaţiile privind ziua în care a avut loc incidentul sunt contradictorii, autorităţile egiptene neputând confirma o dată precisă.

55 afișări
Imaginea articolului Informaţii contradictorii privind data la care au fost răpiţi cei 11 turişti străini în Egipt

Informaţii contradictorii privind data la care au fost răpiţi cei 11 turişti străini în Egipt

Un grup format din 19 persoane, între care 11 turişti străini, de naţionalitate germană, italiană şi română, a fost răpit în apropiere de graniţa cu Sudanul iar negocierile privind cererea de răscumpărare sunt în curs, au declarat luni oficialii egipteni, fără a preciza data exactă a răpirii.

Potrivit Ministerului de Externe de la Berlin, cei cinci germani au fost declaraţi dispăruţi încă de vineri. Ministerul de Externe israelian afirmă însă că grupul a fost răpit sâmbătă.

"Potrivit surselor noastre, răpirea a avut loc sâmbătă în Egipt, la frontiera cu Sudanul. Este vorba despre un grup de turişti care se aflau într-un vehicul de teren", a declarat Igal Palmor, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Ambasada României la Cairo a declarat că răpirea a avut loc luni dimineaţă, în timp ce surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene afirmă că turiştii au fost văzuţi ultima oară duminică seara, la Aswan. Nu este deocamdată clar dacă turiştii au fost răpiţi duminică sau luni, potrivit acestor surse.

Ulterior, Ministerul egiptean al Turismului a precizat într-un comunicat că răpirea a avut loc în apropiere de graniţa cu Sudanul la o dată care nu poate fi precizată.

Purtătorul de cuvânt al premierului egiptean, Magdi Rady, a declarat pentru CNN că au fost răpiţi patru egipteni, dintre care doi angajaţi ai agenţiei turistice care organizase excursia, proprietarul acesteia şi un ofiţer din cadrul serviciilor de securitate care însoţea grupul.

Ulterior, presa egipteană, citată de agenţia italiană Adnkronos, a relatat că numărul total al egiptenilor răpiţi este de opt, persoanelor menţionate anterior adăugându-li-se patru şoferi.

Grupul a fost răpit în partea deşertică din vestul ţării, în apropiere de Wadi al-Gadid, la circa 400 de kilometri de oraşul egiptean Aswan, a declarat Rady.

Turiştii călătoreau în patru vehicule de teren şi ar fi fost transferaţi în Sudan. Autorităţile egiptene au contactat autorităţile de la Khartoum, pentru asistenţă, a declarat el.

Grupul şi-a început excursia săptămâna trecută, în Dakha, în Sahara occidentală, în apropiere de Maroc, a declarat Rady, adăugând că autorităţile egiptene au aflat despre răpire de la soţia proprietarului agenţiei de turism. Televiziunea naţională egipteană a declarat că proprietarul agenţiei i-a telefonat soţiei sale, spunându-i că răpitorii cer o răscumpărare.

Cotidianul italian La Repubblica a relatat că un italian ar fi fost cel care a anunţat răpirea din Egipt, contactând-o telefonic pe soţia sa, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene,

Ambasadorul român la Cairo, Gheorghe Dumitru, a precizat că răpitorii le-au confiscat telefoanele celulare ostaticilor, unul dintre aceştia - un german - fiind cel care a anunţat, cu acordul răpitorilor, evenimentul, astfel încât să se poată începe negocierile.

Potrivit unor surse citate de Sky News, răpitorii ar fi cerut o răscumpărare de şase milioane de euro, în timp ce surse egiptene neoficiale, citate de pagina electronică a agenţiei Ansa, susţin că răpitoriiar fi cerut suma de 15 milioane de dolari.

(Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici