Informaţii contradictorii privind impunerea unui embargou Israelului de către Londra

Ambasada Marii Britanii la Tel Aviv neagă informaţiile privind o decizie a Guvernului britanic de impunere a unui embargou vânzărilor de armament britanic către Israel.

18 afișări
Imaginea articolului Informaţii contradictorii privind impunerea unui embargou Israelului de către Londra

Informaţii contradictorii privind impunerea unui embargou Israelului de către Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

Un oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe a anunţat luni că Marea Britanie a impus un embargou limitat asupra vânzărilor de armament către Israel, ca reacţie la ofensiva israeliană în Fâşia Gaza din perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009.

"Foreign Office a informat ambasada Israelului la Londra săptămâna trecută că, în urma unei decizii a Parlamentului, Marea Britanie întrerupe vânzarea unor categorii de arme", a declarat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului.

În schimb, ambasada Marii Britanii la Tel Aviv neagă că s-ar fi luat o decizie privind impunerea de sancţiuni, afirmând că Londra doar verifică dacă "unele exporturi de arme sunt conforme cu reglementările care interzic utilizarea acestora împotriva civililor".

La rândul său, oficialul israelian a deplâns faptul că, în trecut, Marea Britanie era prima ţară care sporea controalele asupra produselor care proveneau din coloniile din Cisiordania, pentru ca acestea să nu profite de scutiri de taxe.

Responsabilul israelian a criticat embargoul şi a pus această decizie pe seama presiunilor exercitate de "grupurile extraparlamentare şi organizaţiile neguvernamentale".

Embargoul nu se referă însă decât la cinci permise de livrări de arme dintr-un total de 182, dintre care 35 sunt destinate Marinei militare, potrivit aceleiaşi surse.

Este vorba despre furnizarea de armament şi piese de schimb pentru vedetele echipate cu rachete de tip Saar 4 - 5 ale Marinei militare, ca urmare a folosirii lor în ofensiva din Fâşia Gaza care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi în rândul palestinienilor în perioada 27 decembrie 2008 - 18 ianuarie 2009.

Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a minimizat măsura care ar fi fost luată de Marea Britanie. "Au existat deja embargouri în trecut şi ne-am obişnuit. Această decizie nu ne deranjează", a declarat Lieberman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici